Novosti

TOURISM IN THE VUCA WORLD: TOWARDS THE ERA OF (IR)RESPONSIBILITY

Institut za turizam sa zadovoljstvom najavljuje obilježavanje 60. obljetnice postojanja, koju ćemo obilježiti s međunarodnom znanstvenom zajednicom i cjelokupnom stručnom javnosti, u studenom 2019. godine. Povodom ove prigode pozivamo vas da prisustvujete Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji - International Tourism Conference Dubrovnik (ITCD), koja će nastojati dati odgovor na mnoga ključna pitanja (turizma) (ne)održive budućnosti. Glavna tema konferencije je: "Turizam u VUCA svijetu: prema eri (ne)odgovornosti" (“Tourism in the VUCA World: Towards the Era of (Ir)Responsibility”).

Više detalja o konferenciji možete naći u pozivu za slanje radova, i na mrežnom mjestu konferencije.

 

 

 

 


08.07.2017.

U Veneciji je, na Sveučilištu Ca' Foscari, od 4. do 5. srpnja 2019. godine održan uvodni sastanak (kick-off meeting) za projekt S.LI.DES. – Smart strategies for sustainable tourism in lively cultural destinations u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska na kojem je, kao predstavnica Instituta za turizam, koji je projektni partner, sudjelovala dr.sc. Sanda Čorak. Glavni cilj projekta S.LI.DES. jest postizanje održive kompetitivnosti odabranih destinacija korištenjem metodologije pomoću koje bi se analiziralo i upravljalo kretanjem posjetitelja u destinaciji te se ujedno očuvalo i valoriziralo kulturnu baštinu i lokalni identitet. Na sastanku, koji je okupio 11 projektnih partnera iz Hrvatske i Italije, predstavili su se radni paketi te su se raspravila zaduženja projektnih partnera u narednom izvještajnom razdoblju.
07.07.2019.

U Barceloni je, od 5. do 7. lipnja 2019. godine, održana prva konferencija o održivosti turizma na Mediteranu pod nazivom Mediterranean Sustainable Tourism Convention 2019. Konferencija je okupila 280 sudionika iz 15 zemalja. Zrinka Marušić je na konferenciji održala pozvano predavanje i predstavila iskustva Hrvatske u mjerenju održivosti turizma (opservatorij CROSTO) te je sudjelovala na okruglom stolu pod nazivom „Data and knowledge-based management of tourist destinations“. Prezentaciju pod naslovom „Tourism sustainability: Croatian Experiences and Challenges“ možete pogledati OVDJE, a više informacija o konferenciji potražite na sljedećoj POVEZNICI.


03.07.2019.

U hotelu Dubrovnik u Zagrebu održan je u srijedu, 3. srpnja 2019. godine, EUSAIR (Strategija EU za jadransku i jonsku regiju) Info dan. Uz predstavljanje makroregionalne strategije za jadransko-jonsku regiju, predstavljene su i tri strateške projektne ideje usko povezane s prioritetima EUSAIR Facility Point projekta. Projektnu ideju Instituta za turizam pod nazivom CulTourAIR - Istraživanje potražnje kulturnog turizma u Jadransko-jonskoj makroregiji predstavila je Zrinka Marušić.

Prezentaciju projektne ideje pogledajte OVDJE, a više informacija o EUSAIR možete naći na slijedećim poveznicama Ministarstva turizma i EUSAIR projekta.
18.06.2019.

Četvrti projektni sastanak organiziran u okviru Erasmus+ projekta SeasonReady („Work-based learning for seasonal hospitality workers“) održan je u Zagrebu 13. i 14. lipnja 2019. godine, a domaćin je bio Institut za turizam. Na četvrtom projektnom sastanku projektni partneri su raspravljali o rezultatima intelectual output 3 (razvoj priručnika za obuku) te o aktivnostima koje će se provoditi u posljednjoj fazi projekta: pripremi fokus grupa s dionicima i razvoju Vodiča s preporukama za donositelje politika. Partneri su također predstavili pilotiranje priručnika za obuku u svim zemljama u kojima se provodi projekt (Hrvatska, Grčka, Italija).
07.06.2019.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je 06.06.2019. godine panel rasprava u organizaciji alumni udruge EFZG-a pod nazivom "Turizam u Hrvatskoj – možemo li očekivati više?". Na raspravi su sudjelovli bivši studenti, dr. sc. Sanja Čižmar, senior partner, Hotel & Destination Consulting, Tomislav Popović, dipl. oec., predsjednik Uprave, Maistra d. d., dr. sc. Iva Bahunek, direktorica, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i ravnatelj Instituta za turizam dr. sc. Damir Krešić. Rasprave je moderirao gosp. Đuro Tomljenović, također bivši student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
31.05.2019.

Institut za turizam i Hrvatsko kulturno društvo Napredak 30.05.2019. organizirali su XIII. Rasprave o turizmu na temu Turizam i prostor. Nakon uvodnog obraćanja dr.sc. Damira Krešića, ravnatelja Instituta za turizam, sve prisutne je prezentacijom uvela u temu dr.sc. Jasenka Kranjcevic također iz Instituta. Kao panelisti u Raspravama sudjelovale su: dr.sc. Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, Sanja Šaban, pomoćnica ministra Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te izv. prof. dr. sc. Ana Mrđa, dipl. ing. arh. s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rasprave je moderirao Đuro Tomljenović. Velika posjećenost skupa i aktivno sudjelovanje prisutnih dodatne su potvrde velike važnosti i povezanosti prostora i turizma.


22.05.2019.

U okviru Erasmus+ projekta SPECHALE (Specialists in Cultural Heritage and Attractive Living Environment) u Folcalquieru (Francuska) održan je 21. i 22. svibnja 2019. godine drugi projektni sastanak, čije je domaćin bio UESS (Université Européenne des Senteurs & Saveurs). Sastanku su prisustvovali Sanda Čorak, Hrvoje Mataković i Renata Tomljenović iz Instituta za turizam, kao i partneri iz Latvije, Italije, Portugala i Francuska. SPECHALE je projekt koji financira program Erasmus + s ciljem poboljšanja vještina odraslih u tumačenju kulturne i prirodne baštine.


13.05.2019.

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Institutom za turizam prvi puta u povijesti provode na području cijele Hrvatske sveobuhvatno nacionalno istraživanje „Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - TOMAS HRVATSKA 2019“. Za razliku od dosadašnjih istraživanja TOMAS koja su obuhvaćala samo jadranske županije, TOMAS Hrvatska 2019. u ovom će istraživanju obuhvatiti profil, zadovoljstvo i potrošnju turista na cijelom području Hrvatske, uključujući i sve kontinentalne županije, a također po prvi će put biti vidljivi i podaci o obilježjima turista i njihovoj potrošnji izvan glavnih sezonskih mjeseci.

Izvor: Ministarstvo turizma RH


10.05.2019.

Ovih dana završili smo dva nova važna istraživanja: 1.TOMAS Zdravstveni turizam 2018 – stavovi i potrošnja korisnika usluga zdravstvenog turizma u Hrvatskoj i 2. Stavovi lokalnog stanovništva prema razvoju turizma u Hrvatskoj u 2018. godini. Ova istraživanja osobito su važna s obzirom na veliki značaj zdravstvenog turizma, koji je naglašen i Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. kao jedan od najvažnijih turističkih proizvoda te zbog sve veče važnosti stavova lokalnog stanovništva za kvalitetno upravljanje turističkom destinacijom.
1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »