Istraživačke novosti

30. 9. 2014. Završen terenski dio istraživanja TOMAS Ljeto 2014.

Posljednjeg dana rujna završeno je prikupljanje podataka od oko 4.000 turista u 80 mjesta na obali i otocima. Podaci su se prikupljali od turista, domaćih i inozemnih, u hotelima, kampovima i privatnom smještaju. Koristimo ovu priliku još jednom zahvaliti svim turističkim zajednicama koje, uz Institut za turizam, sudjeluju u sufinanciraju ovoga istraživanja te svim turističkim objektima u kojima su anketirani turisti. U tijeku je obrada i analiza podataka, a konačni rezultati istraživanja, ponderirani službenim podacima Državnog zavoda za statistiku o ostvarenom broju dolazaka i noćenja turista u razdoblju od lipnja do rujna 2014. godine, bit će dostupni u prosincu ove godine.

Više o prethodnim TOMAS Ljeto istraživanjima pogledajte ovdje.

10. 7. 2014. „TRANS-TOURISM: Integrirani pristup u proučavanju transformativne uloge turizma u 21. stoljeću“

Hrvatska zaklada za znanost odobrila je financiranje našeg projekta „TRANS-TOURISM: Integrirani pristup u proučavanju transformativne uloge turizma u 21. stoljeću“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 585.700 Kuna u razdoblju od 4 godine. Opći cilj projekta je kritički istražiti ulogu turizma u postizanju vizije održivog svijeta mira i sloge, kao i razvijanje alata sa kojima se transformirajuća moć turizma može iskoristiti za razvoj odgovarajućih javnih turističkih politika. Specifični ciljevi su pronaći inovativne načine teoretskog poimanja transformirajuće moći turizma, objedinjujući spoznaje iz ekonomskih, kulturnih, društvenih i političkih područja istraživanja u turizmu i razviti modele za uključivanje transformativnih turističkih praksi u turističke proizvode u cjelini, kako bi se iskoristile mogućnosti turizma da doprinese blagostanju, socijalnoj pravdi, mirnim odnosima i očuvanju okoliša. Više o projektu.

18. 6. 2014. Kreće deveto po redu istraživanje TOMAS Ljeto 2014.

Ove godine Institut za turizam provodi ponovno, po deveti put, istraživanje TOMAS Ljeto – Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj. Kao i prethodnih godina (zadnje istraživanje provedeno je 2010.), istraživanje se provodi u svim primorskim županijama, u 80 mjesta na obali i otocima, u hotelima, kampovima i privatnom smještaju, na uzorku od oko 4000 ispitanika, domaćih i stranih gostiju. Uz uobičajene informacije o sociodemografiji naših gostiju, obilježjima njihovog boravka i putovanja u Hrvatskoj, te potrošnje i zadovoljstva s 28 elemenata ponude, u istraživanje smo ove godine uključili i neka nova pitanja o planovima za provođenje kraćih odmora u 2015. na moru i u unutrašnjosti naše zemlje kao i o navikama prikazivanja svog odmora na društvenim medijima. Vjerujemo da ćemo i ovim istraživanjem omogućiti dobivanje bogate informativne slike o našim gostima kako bi svi oni koji kreiraju turističke proizvode i promoviraju ih, kao i nositelji turističke politike, mogli donijeti odluke o potrebi inovacija ili promjena vezanih uz obilježja i preferencije turističkog tržišta. Zahvaljujemo svim turističkim zajednicama koje sudjeluju u sufinanciraju ovoga istraživanja i zahvaljujemo na pomoći svim smještajnim kapacitetima u kojima će se istraživanje provesti.


read more