



Technical workshop: Integration of TSA and SEEA Project: Development of a Tourism Sustainability Satellite Account for Croatia

Date: 7th-8th November 2022

WORKSHOP AGENDA

Day 1

Day 1		
9.00	Arrival of participants	
9.30	 Welcome and introduction (15 mins) Relevance of this TSSA work as part of the broader Croatia TSI project 	Piera Tortora - OECD, Zinovia Tsikalaki - DG REFORM Croatia Ministry of Tourism and Sports / Institute for Tourism
9.45	Overview of this workshop and TSSA workshop series Presentation (15 mins) Objectives over the 2 days Structure of this and the following workshops Introductions – Round room (15 mins) Each delegate to state name, organisation, role, and their expectations for the workshop	Wolfgang Strasdas, OECD Team All
10.15	Sustainable tourism development in Croatia – overview and "self-assessment" Presentation (30 mins), plus Q&A (15 mins) Sustainability challenges & policy goals System boundaries & measurement approaches General statistics and data availability	Institute for Tourism
11.00	Break (30 mins)	
11.30	Initial assessment of the feasibility of a TSSA and Results from the fact-finding questionnaire Presentation (30 mins), plus Q&A (30 mins) TSA framework and application	Marius Goerge, DIW Econ

Note: The workshop will be **recorded** for the Secretariat's purposes only. All personal data will be processed in accordance with <u>OECD Personal Data Protection Rules</u>.





Funded b	y the Euro	pean Union
----------	------------	------------

	 National accounts data Environmental Economic Accounts data Regional data & further information 	
12.30	Lunch break (60 mins)	
13.30	Experiences from other countries #1: Indicator systems for sustainability in tourism with a focus on TSA + SEEA: Global overview of good practices and challenges Presentation (60 mins), plus Q&A (30 mins)	Peter Laimer, Statistics Austria & Chair of UNWTO MST working group
15.00	Break (30 mins)	
15.30	Experiences from other countries #2: Development of regional TSAs in Finland Presentation (30 mins), plus Q&A, discussion (30 mins)	Ossi Nurmi, Senior Statistician Statistics Finland
16.30	Summary & conclusions Key take-aways from Day 1, outlook to Day 2 (15 mins)	Wolfgang Strasdas, OECD Team
16.45	End of Day 1	

Day 2

Day 2		
09.00	Review of Day 1 & Programme for Day 2 (15 mins)	
09.15	Experiences from other countries #3: Development of the TSSA in Germany Presentation (45 mins), plus Q&A (30 mins) • System boundaries & Tourism quota • Compatibility TSA – SEEA • Results 2019 & 2022	Marius Goerge , DIW Econ
10.30	Break (15 mins)	
10.45	Working group #1 (plenary discussion): Tourism policy goals of Croatia, system boundaries and international (TSSA) experiences (60 mins) • Discussion of system boundaries: Tourism definition, resident vs.	Facilitator: Wolfgang
	domestic principle; cross-border movements, individual tourism activities (e.g. transport by private cars), sharing economy, secondary homes, nautical tourism, etc.	Strasdas
	Implications of int'l TSA-SEEA experiences for the Croatian context	
	 Clarification of Croatian-specific characteristics that should be considered in Croatian TSSA (e.g. nautical tourism, regional dimension) 	

Note: The workshop will be **recorded** for the Secretariat's purposes only. All personal data will be processed in accordance with <u>OECD Personal Data Protection Rules</u>.





Funded by the European Union

•	Goal: Strategies/actions to convert Croatia's policy goals into a strategic
	measurement & monitoring approach and (TSSA) design specific to
	Croatia

11.45	Introduction to the break-out working groups #2 – World Café (15 mins)	
	Participants split into two groups of mixed stakeholders working in parallel around a board or table and then switch to the other topic, commenting/adding to what the previous group has elaborated:	Method introduced by Wolfgang Strasdas
	1) TSSA: Methodological approach and challenges	
	The purpose of this break out discussion is to assess the methodological challenges and develop strategies/ actions to overcome them (possibly through alternative approaches). Specific issues to be discussed include:	Facilitators: Wolfgang Strasdas and Marius Goerge, DIW Econ
	 Which aspects/elements e.g. from TSSA Germany should also be implemented in Croatian TSSA (specific environmental indicators etc.)? 	
	 Which potential constraints/limitations exist regarding the combination of TSA and SEEA in Croatia (e.g. inconsistencies in the statistical reference frame)? 	
	 How can potential methodological challenges be overcome? 	
	2) Practicalities: Data availability and data alternatives The purpose of this break out discussion is to assess the current Croatian data basis and develop strategies/ actions to use what is there and fill possible gaps. Specific issues to be discussed include:	
	 Which economic/environmental accounting data is available and useable in the context of TSSA? 	
	 Where are data gaps and why? Can we expect future improvements regarding data basis in Croatia? 	
	 Do alternative data sources exist to overcome potential gaps? 	
	 What next steps should be taken to fill data gaps? 	
12.00	World Café 1st round (45 mins)	All
12.45	Presentation of results in plenary (15 mins)	All
13.00	Lunch break (60 mins)	
14.00	World Café 2 nd round (45 mins)	All
14.45	Presentation of results in plenary (15 mins)	All
15.00	Review session (30 mins)	
	Discussion of results	Wolfgang Strasdas,
1		OECD Team

Note: The workshop will be **recorded** for the Secretariat's purposes only. All personal data will be processed in accordance with <u>OECD Personal Data Protection Rules</u>.





Funded by the European Union

	Next steps	
15.30	Wrap up & close (15 mins)	Piera Tortora, OECD
	• • • •	Ministry for Tourism
		and Sports
		Institute for Tourism
15.45	End of workshop	