Novosti

10.07.2018.

Jučer je u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije, na konferenciji za novinare, dr. sc. Zoran Klarić, predstavio rezultate Studije prihvatnih kapaciteta turizma na području Splitsko-dalmatinske županije. Studiju je naručila Turistička zajednica županije, a na njenoj izradi je radio multidisciplinarni tim Instituta za turizam. Studija predstavlja prvu takvu studiju koja se na sveobuhvatan način bavi procjenom održivog prihvatnog kapaciteta i razvoja turizma na području jedne od hrvatskih županija. Rezultati studije utemeljeni su na brojnim sekundarnim podacima, primarnim istraživanjima stavova lokalnih samouprava, stanovništva i turista na području Županije te detaljnim obilaskom tog područja, uključujući i snimanje obalnog područja s otocima iz zraka. Rezultati ukazuju na nedvojbeni potencijal daljnjeg razvoja turizma na području županije, ali i na potrebu što skorijeg rješavanja uočenih ključnih ograničenja tog razvoja, prije svega komunalne i prometne infrastrukture.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.


07.07.2018.

U poznatom češkom lječilištu Poděbrady nedaleko od Praga u galeriji Ludvika Kuby 7.7.2018. otvorena je izložba "Češki arhitekti i počeci razvoja turizma na hrvatskom Jadranu" koja je nastala, između ostalih, u suradnji Instituta za turizam iz Zagreba i Kabineta arhitekture iz Ostrave. Otvorenju je prisustvovala koautorica izložbe dr.sc. Jasenka Kranjčević iz Instituta za turizam u Zagrebu. Zbog velikog interesa češke publike kako za hrvatski Jadran tako i za češke arhitekte koji su projektirali hotelsku arhitekturu, Poděbrady je četvrti grad u Češkoj u kojem gostuje navedena izložba - nakon Ostrave, Opave i Zlina. Izložba je otvorena do 26.08.2018.

Više o izložbi je moguće saznati OVDJE.


05.07.2018.

U organizaciji Jutarnjeg lista i uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike dana 03.07.2018. je u Muzeju suvremene umjetnosti održana konferencija “Parkovi Hrvatske i turizam”. Jedan od sudionika bio je i znanstveni suradnik s Instituta za turizam, dr.sc. Hrvoje Carić, koji je održao prezentaciju na temu „Perspektive razvoja zelenog turizma“.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.
 


29.06.2018.

U ACI marini Opatija u Ičićima su predstavljeni rezultati istraživanja TOMAS Nautika Jahting 2017. – Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj. Radi se o kontinuiranom istraživanju koje je u 2017. godini provedeno po peti puta, od 2001. godine. Istraživanje je provedeno u 25 marina i 8 luka otvorenih za javni promet, od srpnja do listopada 2017. godine, na uzorku od ukupno 1.666 nautičara. Rezultate je predstavila voditeljica istraživanja, Zrinka Marušić.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.

Rezultati istraživanja TOMAS Nautika Jahting 2017 objavljeni su u elektronskoj knjizi u izdanju Instituta za turizam. Knjigu u pdf formatu možete besplatno preuzeti ovdje.

27.06.2018.

Naš kolega, dr. sc. Ivan Sever, obranio je 21. lipnja 2018. godine doktorsku disertaciju pod naslovom: „Methodological issues in choice experiments: Biasedness of willingness-to-pay estimates and attribute multidimensionality“. Doktorsku disertaciju izradio je pod mentorstvom prof. dr. sc. Miroslava Verbiča, u okviru Interdisciplinarnog doktorskog študijskog programa Statistika na Sveučilištu u Ljubljani. Obrana je održana na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Čestitamo kolegi Severu!


21.06.2018.

U Hrvatskom muzeju arhitekture, HAZU, Zagreb 20.6.2018. održana je prezentacija knjige dr.sc. Jasenka Kranjčević, dipl.ing.arh. iz Instituta za turizam, Zagreb. Knjiga „Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj“ privukla je velik broj zainteresiranih što ukazuje na važnost teme i velike mogućnosti u turističkoj ponudi. Knjigu su predstavljali akademik Mladen Obad Šćitaroci, recenzenti prof. dr. Zlatko Jurić i prof. dr. Zlatko Karač, izdavač prof. dr. Damir Agičić Srednja Europa te sama autorica.
read more

18.06.2018.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na XI. Rasprave o turizmu pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH na temu Hrvatski turistički proizvod – možemo li produljiti sezonu i kako? Rasprave će se održati u prostorijama Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1 (I. kat), u četvrtak, 28. lipnja 2018. godine s početkom u 12 sati.

Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

Program Rasprava možete preuzeti ovdje.

13.06.2018.

Na Institut za turizam je dana 12.06. održana izložba turističke prostorne organizacije "Vršne zone" Medvednice autora dr.sc. Eduarda Kušena. Izložba predstavlja slikovnu prezentaciju pisanog i ilustriranog autorskog teksta, koji je 2016. godine predstavljao jedno od uporišta za izradu prijedloga URBANISTIČKOG PLANA UREĐENJA DRŽAVNE RAZINE „VRŠNA ZONA“ (Sljeme). Spomenuti autorski tekst je bio rezultat višegodišnjih „nerutinskih“ osobnih istraživanja prostora Medvednice i njene turističke gravitacije. Pokazalo se da sektorski segmentirani plošni (dvodimenzionalni) pristupi, bili oni prirodoslovni, okolišni, kulturološki, sociološki, sportsko-rekreacijski, turistički, ekonomistički pa i politički, ne mogu sami proniknuti u složeni trodimenzionalni organizam koji čine planina Medvednica i grad Zagreb, pa i šire. Kao takvi oni ne mogu prikazati bitne elemente tog organizma, koji bi se dugoročno i održivo mogao razvijati.
30.05.2018.

Dana 24.05.2018. u Ministarstvu turizma održana je prva radionica na temu „Mjerenje održivosti razvoja turizma na razini destinacije“ koja je provedena u sklopu projekta „Razvoj, mjerenje i praćenje indikatora održivosti razvoja turizma na regionalnoj i lokalnoj razini“ kojega financira Ministarstvo turizma a izrađuje Institut za turizam. Na radionici su sudjelovali predstavnici 6 jedinica lokalne samouprave (Dubrovnik, Ston, Hvar, Novalja, Mali Lošinj i Rovinj) te predstavnici Instituta za turizam, Ministarstva turizma, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatske turističke zajednice i Državnog zavoda za statistiku. U uvodnom dijelu prisutne su pozdravili državni tajnik Ministarstva turizma gosp. Tonči Glavina i ravnatelj Instituta za turizam dr. sc. Damir Krešić. U radnom dijelu sastanka dr.sc. Ivan kožić i mr.sc. Neda Telišma Košuta sa Instituta za turizam su prezentirali iskustva Instituta u provođenju projekta CROSTO – Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma dok je gosp. Dalibor Cvitanić, direktor TZG Malog Lošinja, predstavio svoja iskustva u mjerenju održivog razvoja turizma primjenom ETIS indikatora.


25.05.2018.

Institut za turizam je partner Institutu Ruđer Bošković na projektu NaTEF – Nautical Tourism Ecological Footprint in MPAs koji je prošli tjedan potpisan s MedPAN-om. Cilj projekta je produbiti istraživanja o utjecaju morskog prometa na područje estuarija Krke s naglaskom na monitoring teških metala te razviti parametre i pokazatelje ekološkog otiska nautičkog turizma. Uz pomoć institucija koje podupiru projekt, planira se dijeliti spoznaje o rizicima i rješenjima iz domene zaštite prirode i okoliša.

Više o projektu MEDPAN je moguće saznati OVDJE.


1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »