Novosti

TOURISM IN THE VUCA WORLD: TOWARDS THE ERA OF (IR)RESPONSIBILITY

Institut za turizam sa zadovoljstvom najavljuje obilježavanje 60. obljetnice postojanja, koju ćemo obilježiti s međunarodnom znanstvenom zajednicom i cjelokupnom stručnom javnosti, u studenom 2019. godine. Povodom ove prigode pozivamo vas da prisustvujete Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji - International Tourism Conference Dubrovnik (ITCD), koja će nastojati dati odgovor na mnoga ključna pitanja (turizma) (ne)održive budućnosti. Glavna tema konferencije je: "Turizam u VUCA svijetu: prema eri (ne)odgovornosti" (“Tourism in the VUCA World: Towards the Era of (Ir)Responsibility”).

Više detalja o konferenciji možete naći u pozivu za slanje radova, i na mrežnom mjestu konferencije.

 

 

 

 


29.01.2019.

Ravnatelj Instotuta za turizam, dr. sc. Damir Krešić, sudjelovao je na okruglom stolu "Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga" koji je održan u sklopu istoimenog projekta, financiranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 1,43 milijuna kuna. Nositelji projekta je Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) i četiri strukovne udruge: Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Kamping udruženje Hrvatske (KUH), Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) te Nacionalna udrugu obiteljskih i malih hotela (OMH).

Više o skupu možete pročitati OVDJE.


28.01.2019.

Institut za turizam u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada te Gradskom četvrti Brezovica izradio je panoe za izložbu "Prostorni identitet Gradske četvrti Brezovica - jučer, danas, sutra". Izložba je otvorena u zgradi Gradske četvrti Brezovica 25. siječnja 2019. i traje do svibnja 2019. Razlozi za organiziranje i postavljanje izložbe bili su svraćanje pozornosti na prostorni identitet Gradske četvrti Brezovica kao baštine te njegovo uključivanje u planiranje održivog razvoja. Osim osnovnih činjenica te povijesnih pokazatelja izložbom se prezentira postojeće stanje te daju smjernice za planiranje održivog razvoja.
21.01.2019.

Jučer je u Pragu u parlamentu Češke Republike svečano otvorena izložba „Češki arhitekti i počeci turizma na hrvatskom Jadranu˝, autorica Jasenka Kranjčević i Mirjane Kos. Na otvorenju izložbe prisustvovali su državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja mr.sc. Željko Uhlir, Direktor Hrvatske turističke zajednice Prag, otpravnik poslova Hrvatskog veleposlanstva u Pragu i brojni zastupnici Češkog Parlamenta.


read more

15.01.2019.

Institut za turizam je, u suradnji s Državnim zavodom za statistiku i Ministarstvom turizma, objavio rezultate izračuna ekonomske važnosti turizma za RH u skladu s metodologijom satelitskog računa turizma. Dokument predstavlja sintezu svih provedenih istraživanja i izrađenih izvještaja u okviru realizacije projekta „Satelitski račun turizma RH za 2016. godinu te izračun neizravnih i ukupnih učinaka turizma“ tijekom 2018. godine, a time se nadovezuje i na rezultate istraživanja provedenih u okviru projekta “Satelitski račun turizma RH za 2016. godinu: Razvoj statističke osnove i procjena unutarnje turističke potrošnje“ koji je Institut za turizam realizirao tijekom 2017. godine za potrebe Ministarstva turizma.

Priopćenje DZS-a možete pronaći na ovoj POVEZNICI, a prezentaciju možete preuzeti OVDJE.


read more

28.12.2018.

Na inicijativu Instituta za turizam, Državnog arhiva u Rijeci i Veleposlanstva Češke Republike u Zagrebu još 2015. godine osmišljena je izložba „Češki arhitekti i počeci turizma na hrvatskom Jadranu“. Autori izložbe su dr.sc. Jasenka Kranjčević (Institut za turizam, Zagreb) i dr.sc. Mirjana Kos (Hrvatski muzej turizma, Opatija). Predstavljanje izložbe u Češkoj pokrenuo je Kabinet arhitekture iz Ostrave koji je suorganizator u prezentaciji nekoliko gradova u Češkoj. Svečano otvorenje izložbe u Pragu je u ponedjeljak 21. siječnja 2019. u 16 sati, u Parlematnu Češke republike.

Više o izložbi možete pročitati OVDJE.


03.12.2018.

Znanstveni suradnik Instituta za turizam i izvanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Josip Mikulić, dobitnik je je ovogodišnje nagrade Mijo Mirković EFZG-a u kategoriji A2 (najbolji samostalni rad objavljen u znanstvenom časopisu). Nagrada je dodijeljenja dana 03.12.2018. na obilježavanju 98. obljetnice EFZG-a. Nagradu je dobio za rad:

Towards an end of measurement misspecification in tourism research: Grammar of theoretical constructs, focus of thought and mind traps", izdavač Elsevier, impact factor: 5,921.

Čestitamo kolegi Mikuliću!

Više o obilježavanju 98. obljetnice EFZG-a možete pročitati OVDJE.


Seminari Instituta za turizam - studeni/prosinac 2018.

Slijedom velikog interesa stručne javnosti, Institut za turizam organizira pet dvodnevnih seminara koji obuhvaćaju različite aktualne teme kao što su razvoj i marketing cikloturizma, praćenje i mjerenje održivog razvoja turizma, prostorno planiranje i turizam, strateško planiranje u turizmu i razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda.

Više informacija o seminarima možete naći OVDJE.
 


30.11.2018.

Zrinka Marušić održala je 30. studenog 2018. godine uvodno predavanje na tematskom sastanku Razvoj riječnih krstarenja u Republici Hrvatskoj koji su organizirali Ministarstvo turizma RH (Odjel za razvoj nautičkog turizma) i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (Uprava za unutarnje vode).
 

Prezentaciju možete preuzeti OVDJE


POZIV NA PRVU GODIŠNJU KONFERENCIJU CROSTO OPSERVATORIJA

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na 1. godišnju konferenciju CROSTO opservatorija, na temu MJERENJE ODRŽIVOSTI TURIZMA U PRAKSI. Konferencija će se održati 29. studenog 2018. godine, s početkom u 9:30 sati, u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, Zagreb u organizaciji Instituta za turizam i Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.

Detaljan program konferencije dostupan je na ovoj POVEZNICI.
 


1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »