Novosti

21.06.2018.

U Hrvatskom muzeju arhitekture, HAZU, Zagreb 20.6.2018. održana je prezentacija knjige dr.sc. Jasenka Kranjčević, dipl.ing.arh. iz Instituta za turizam, Zagreb. Knjiga „Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj“ privukla je velik broj zainteresiranih što ukazuje na važnost teme i velike mogućnosti u turističkoj ponudi. Knjigu su predstavljali akademik Mladen Obad Šćitaroci, recenzenti prof. dr. Zlatko Jurić i prof. dr. Zlatko Karač, izdavač prof. dr. Damir Agičić Srednja Europa te sama autorica.
read more

18.06.2018.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na XI. Rasprave o turizmu pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH na temu Hrvatski turistički proizvod – možemo li produljiti sezonu i kako? Rasprave će se održati u prostorijama Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1 (I. kat), u četvrtak, 28. lipnja 2018. godine s početkom u 12 sati.

Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

Program Rasprava možete preuzeti ovdje.

13.06.2018.

Na Institut za turizam je dana 12.06. održana izložba turističke prostorne organizacije "Vršne zone" Medvednice autora dr.sc. Eduarda Kušena. Izložba predstavlja slikovnu prezentaciju pisanog i ilustriranog autorskog teksta, koji je 2016. godine predstavljao jedno od uporišta za izradu prijedloga URBANISTIČKOG PLANA UREĐENJA DRŽAVNE RAZINE „VRŠNA ZONA“ (Sljeme). Spomenuti autorski tekst je bio rezultat višegodišnjih „nerutinskih“ osobnih istraživanja prostora Medvednice i njene turističke gravitacije. Pokazalo se da sektorski segmentirani plošni (dvodimenzionalni) pristupi, bili oni prirodoslovni, okolišni, kulturološki, sociološki, sportsko-rekreacijski, turistički, ekonomistički pa i politički, ne mogu sami proniknuti u složeni trodimenzionalni organizam koji čine planina Medvednica i grad Zagreb, pa i šire. Kao takvi oni ne mogu prikazati bitne elemente tog organizma, koji bi se dugoročno i održivo mogao razvijati.
30.05.2018.

Dana 24.05.2018. u Ministarstvu turizma održana je prva radionica na temu „Mjerenje održivosti razvoja turizma na razini destinacije“ koja je provedena u sklopu projekta „Razvoj, mjerenje i praćenje indikatora održivosti razvoja turizma na regionalnoj i lokalnoj razini“ kojega financira Ministarstvo turizma a izrađuje Institut za turizam. Na radionici su sudjelovali predstavnici 6 jedinica lokalne samouprave (Dubrovnik, Ston, Hvar, Novalja, Mali Lošinj i Rovinj) te predstavnici Instituta za turizam, Ministarstva turizma, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatske turističke zajednice i Državnog zavoda za statistiku. U uvodnom dijelu prisutne su pozdravili državni tajnik Ministarstva turizma gosp. Tonči Glavina i ravnatelj Instituta za turizam dr. sc. Damir Krešić. U radnom dijelu sastanka dr.sc. Ivan kožić i mr.sc. Neda Telišma Košuta sa Instituta za turizam su prezentirali iskustva Instituta u provođenju projekta CROSTO – Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma dok je gosp. Dalibor Cvitanić, direktor TZG Malog Lošinja, predstavio svoja iskustva u mjerenju održivog razvoja turizma primjenom ETIS indikatora.


25.05.2018.

Institut za turizam je partner Institutu Ruđer Bošković na projektu NaTEF – Nautical Tourism Ecological Footprint in MPAs koji je prošli tjedan potpisan s MedPAN-om. Cilj projekta je produbiti istraživanja o utjecaju morskog prometa na područje estuarija Krke s naglaskom na monitoring teških metala te razviti parametre i pokazatelje ekološkog otiska nautičkog turizma. Uz pomoć institucija koje podupiru projekt, planira se dijeliti spoznaje o rizicima i rješenjima iz domene zaštite prirode i okoliša.

Više o projektu MEDPAN je moguće saznati OVDJE.


22.05.2018.

U Dubrovniku su 14.-15. svibnja održani sastanci i radionice u okviru EU projekta SUPREME s ciljem podrške državama članicama pri provedbi prostornog planiranja morskog područja. Na poziv organizatora, Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, stručnu potporu na radionicama je pružio i djelatnik Instituta za turizam dr. sc. Ivan Kožić koji je sudionike upoznao s trenutnom praksom mjerenja održivosti turizma na području Jadranske Hrvatske.

Više o radionici i projektu SUPREME je moguće saznati OVDJE.


14.05.2018.

Djelatnici Instituta za turizam sudjelovali su na 4. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu "NOVO VRIJEME - VRIJEME ZA RURALNI TURIZAM", koji se održavao od 9. do 13. svibnja 2018. u Supetru na Braču. Tako su radove prezentirali dr. Ivo Kunst „Mogu li otočka naselja postati vrhunske ruralno turističke atrakcije – primjer naselja Dol na Braču“ zatim dr.sc. Renata Toljenović, dr.sc. Snježana Boranić Živoder i dr.sc. Sanda Čorak „Horse riding tourism: from definitional condutrum to practice“ i dr.sc. Jasenka Kranjčević, dr.sc. Izidora Marković Vukadin i dr.sc. Biserka Bilušić Dumbović „Kvalitativan pristup vrednovanju prostornog identiteta ruralnih i suburbanih naselja“. Dr. Kranjčević također je prezentirala knjigu „Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj“.


25.04.2018.

U Francuskoj na Sveučilištu u Lillu od 17.-20. travnja 2018. održana je STC’18 IRNIST Conference: Sport Tourism and Local Sustainable Development na kojoj je dr.sc. Jasenka Kranjčević sudjelovala radom Traditional rural games as a resource for sustainable local development. Tradicijske ruralne igre prikazane su kao neprepoznate sportsko-kulturne turističke atrakcije a pridonose očuvanju identiteta. Uz teoretsko obrazloženje u radu prezentirana je Olimpijada starih sportova u selu Brođanci, Osječko-baranjska županija. Rad je ocijenjen kao znanstveni i inovativan pristup u planiranju razvoja sportskog turizma.

Više o konferenciji se može naći OVDJE

20.04.2018.

Dr.sc. Hrvoje Carić sudjelovao je s prezentacijom Ekološki otisak "cruising" turizma i vezani rizici po ljudsko zdravlje i ekonomiju na znanstvenoj tribini "Grad na kružnom putovanju", održanoj dana 18. travnja, u 19 sati, u organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku. Tribina je predstavila ekonomske, sociološke, kulturne, ekološke, okolišne i pomorske aspekte "cruising" turizma.

Dio znanstvenih članaka ove problematike dostupni su za preuzimanje OVDJE.
TOMAS ljeto 2017.

Iz tiska je izašla nova knjiga s rezultatima istraživanja TOMAS Ljeto 2017 – Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj. U knjizi su objavljeni cjeloviti rezultati desetog po redu istraživanja TOMAS Ljeto provedenog na uzorku od 5.950 ispitanika/turista u 67 mjesta na području sedam primorskih županija od srpnja do listopada 2017. godine. U knjizi su, osim na razini svih sedam županija, rezultati istraživanja prikazani i prema zemljama porijekla turista (za 18 emitivnih tržišta), vrsti smještaja (za hotele, kampove i kućanstva), županiji boravka (za svaku od sedam primorskih županija) i sezoni (za VII i VIII te za IX i X mjesec).

Knjigu u pdf formatu možete besplatno preuzeti ovdje, a tiskani primjerak knjige možete naručiti na mail info@iztzg.hr, telefonski na 01/3909-666 ili slanjem popunjene narudžbenice koju možete preuzeti ovdje.


1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »