Novosti

TOURISM IN THE VUCA WORLD: TOWARDS THE ERA OF (IR)RESPONSIBILITY

Institut za turizam sa zadovoljstvom najavljuje obilježavanje 60. obljetnice postojanja, koju ćemo obilježiti s međunarodnom znanstvenom zajednicom i cjelokupnom stručnom javnosti, u studenom 2019. godine. Povodom ove prigode pozivamo vas da prisustvujete Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji - International Tourism Conference Dubrovnik (ITCD), koja će nastojati dati odgovor na mnoga ključna pitanja (turizma) (ne)održive budućnosti. Glavna tema konferencije je: "Turizam u VUCA svijetu: prema eri (ne)odgovornosti" (“Tourism in the VUCA World: Towards the Era of (Ir)Responsibility”).

Više detalja o konferenciji možete naći u pozivu za slanje radova, i na mrežnom mjestu konferencije.

 

 

 

 


18.06.2019.

Četvrti projektni sastanak organiziran u okviru Erasmus+ projekta SeasonReady („Work-based learning for seasonal hospitality workers“) održan je u Zagrebu 13. i 14. lipnja 2019. godine, a domaćin je bio Institut za turizam. Na četvrtom projektnom sastanku projektni partneri su raspravljali o rezultatima intelectual output 3 (razvoj priručnika za obuku) te o aktivnostima koje će se provoditi u posljednjoj fazi projekta: pripremi fokus grupa s dionicima i razvoju Vodiča s preporukama za donositelje politika. Partneri su također predstavili pilotiranje priručnika za obuku u svim zemljama u kojima se provodi projekt (Hrvatska, Grčka, Italija).
07.06.2019.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je 06.06.2019. godine panel rasprava u organizaciji alumni udruge EFZG-a pod nazivom "Turizam u Hrvatskoj – možemo li očekivati više?". Na raspravi su sudjelovli bivši studenti, dr. sc. Sanja Čižmar, senior partner, Hotel & Destination Consulting, Tomislav Popović, dipl. oec., predsjednik Uprave, Maistra d. d., dr. sc. Iva Bahunek, direktorica, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i ravnatelj Instituta za turizam dr. sc. Damir Krešić. Rasprave je moderirao gosp. Đuro Tomljenović, također bivši student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
31.05.2019.

Institut za turizam i Hrvatsko kulturno društvo Napredak 30.05.2019. organizirali su XIII. Rasprave o turizmu na temu Turizam i prostor. Nakon uvodnog obraćanja dr.sc. Damira Krešića, ravnatelja Instituta za turizam, sve prisutne je prezentacijom uvela u temu dr.sc. Jasenka Kranjcevic također iz Instituta. Kao panelisti u Raspravama sudjelovale su: dr.sc. Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, Sanja Šaban, pomoćnica ministra Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te izv. prof. dr. sc. Ana Mrđa, dipl. ing. arh. s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rasprave je moderirao Đuro Tomljenović. Velika posjećenost skupa i aktivno sudjelovanje prisutnih dodatne su potvrde velike važnosti i povezanosti prostora i turizma.


22.05.2019.

U okviru Erasmus+ projekta SPECHALE (Specialists in Cultural Heritage and Attractive Living Environment) u Folcalquieru (Francuska) održan je 21. i 22. svibnja 2019. godine drugi projektni sastanak, čije je domaćin bio UESS (Université Européenne des Senteurs & Saveurs). Sastanku su prisustvovali Sanda Čorak, Hrvoje Mataković i Renata Tomljenović iz Instituta za turizam, kao i partneri iz Latvije, Italije, Portugala i Francuska. SPECHALE je projekt koji financira program Erasmus + s ciljem poboljšanja vještina odraslih u tumačenju kulturne i prirodne baštine.


13.05.2019.

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Institutom za turizam prvi puta u povijesti provode na području cijele Hrvatske sveobuhvatno nacionalno istraživanje „Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - TOMAS HRVATSKA 2019“. Za razliku od dosadašnjih istraživanja TOMAS koja su obuhvaćala samo jadranske županije, TOMAS Hrvatska 2019. u ovom će istraživanju obuhvatiti profil, zadovoljstvo i potrošnju turista na cijelom području Hrvatske, uključujući i sve kontinentalne županije, a također po prvi će put biti vidljivi i podaci o obilježjima turista i njihovoj potrošnji izvan glavnih sezonskih mjeseci.

Izvor: Ministarstvo turizma RH


10.05.2019.

Ovih dana završili smo dva nova važna istraživanja: 1.TOMAS Zdravstveni turizam 2018 – stavovi i potrošnja korisnika usluga zdravstvenog turizma u Hrvatskoj i 2. Stavovi lokalnog stanovništva prema razvoju turizma u Hrvatskoj u 2018. godini. Ova istraživanja osobito su važna s obzirom na veliki značaj zdravstvenog turizma, koji je naglašen i Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. kao jedan od najvažnijih turističkih proizvoda te zbog sve veče važnosti stavova lokalnog stanovništva za kvalitetno upravljanje turističkom destinacijom.
18.04.2019.

Dana 23. travnja 2019. s početkom u 12 sati održat će se NOĆ KNJIGE U INSTITUTU ZA TURIZAM, pod nazivom „Poziv na putovanje u zaboravljeni prostor… A gdje je tu turizam?“ Tom prigodom održat će se promocija publikacije "Zanemarena baština: prostorne strukture sela u Hrvatskoj", autorice dr. sc. Jasenke Kranjčević, izdavač Srednja Europa, 2018. Sudjeluju autor, izdavač, urednik, a pozvani su svi koji vole putovanja, turizam i druženje.

Pozivnicu možete preuzeti na ovoj POVEZNICI.


12.04.2019.

Dr. sc. Irena Ateljević održala je prezentaciju „Transformacijska uloga turizma u 21. stoljeću“ na radionici za konzervatorsko-restauratorsku struku, lokalno stanovništvo i turističke djelatnike, u okviru projekta KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani and Petropilosa.
 


11.04.2019.

U suradnji s WYG savjetovanjem i Institutom za razvoj i međunarodne odnose završili smo jedan veliki i važan projekt, pod nazivom Hrvatska, nova gastronomska ikona Europe: Strategija razvoja gastronomije, „gourmeta“ i gastronomskog turizma Hrvatske s Akcijskim planom 2019. – 2022. U dokumentu je analizirano trenutno stanje gastro i „gorumet“ ponude u Hrvatskoj, analizirani su glavni tržišni trendovi s područja eno-gastronomije, definirana je vizija razvoja hrvatske gastronomije i „gorumeta“ i napravljen je akcijski plan.


1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »