Novosti

17.10.2018.

Ravnatelj Instituta za turizam, dr. sc. Damir Krešić, sudjelovati će kao pozvani govornik na konferenciji pod nazivom „Cultural Sustainable Destinations without Borders“ koja se od 15 do 17. studenog 2018. godine održava u mjestu Idanha-a-Velha u Portugalu. Dr. sc. Krešić sudjelovati će u panel raspravi na temu inovacija i primjera dobrih praksi s područja održivog razvoja turizma.

Više informacija o konferenciji dostupno je na ovoj POVEZNICI.


15.10.2018.

Dana 18. listopada 2018. godine od 09:30 sati, u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Bogovićeva 1, Zagreb održat će se skup pod nazivom

„Jesmo li…. SeasonREADY? Kako izgleda budućnost hrvatskog turizma?“

Glavna tema skupa je strukovno obrazovanje za ugostiteljstvo i turizam.

O ovoj temi govorit će:

  • Vlado Prskalo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pomoćnik ministrice za strukovno obrazovanje; 
  • Natalija Havidić, Ministarstvo turizma, načelnica Sektora za strateško planiranje i provedbu programa i projekata Europske unije;
  • Kristina Alerić, Hrvatski zavod za zapošljavanje, rukovoditeljica Odjela za posredovanje pri zapošljavanju;  
  • Nevena Kurteš, Hrvatska obrtnička komora, stručna suradnica u Odjelu za obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala;  
  • Nevena Tolanov, Valamar, voditeljica razvoja ljudskih potencijala;  
  • Renata Tomljenović, Institut za turizam, znanstvena savjetnica. 
Na kraju događanja sudionici će na okruglom stolu raspraviti o temi: Turizam raste, rastemo li i mi?

Detaljan program možete preuzeti OVDJE.


05.10.2018.

Dr. sc. Sanda Čorak sudjelovala je kao pozvani predavač na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji "6th Interdisciplinary Tourism Research Conference" koju organizira časopis Anatolia s predavanjem na temu "Research as a basis of tourism policy - can we do better?". Konferencija se održava u gradu Avanos u turskoj regiji Cappadocia, od 02. do 07. listopada 2018. godine.

Više informacija o konferenciji dostupno je na ovoj POVEZNICI.


25.09.2018.

Dr. sc. Jasenka Kranjčević održat će dana 2.10.2018. (utorak) u 18:00 sati u Austrijskom kulturnom forumu, Gundulićeva 3 u Zagrebu, predavanje "Hrvatska obala na Jadranskoj izložbi u Beču 1913". Osim prikaza izložbe te prikaza promocije hrvatske obale Jadrana prije nešto više od jednog stoljeća, u predavanju se daje osvrt i na organizaciju izložbe, izradu regulacijskog plana (urbanističko-arhitektonski komentar), sadržaje izložbe kao i njezine rezultate.

Isto predavanje održat će se i u Dubrovniku 10.10.2018.


20.09.2018.

Neda Telišman-Košuta sa Instituta za turizam sudjelovala je na 4. visokom sastanku između Kine i CEEC / Kina + 16, koji se održava 18-20.9.2018. u Dubrovniku. Skup je ove godine posvećen suradnji Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe na području turizma odnosno, speciično na području zdravstvenog turizma. U sklopu radnog dijela skupa, kolegica Telišman-Košuta prezentirala je stratešku orijentaciju Hrvatske u zdravstvenom turizmu i specifičnu poziciju naše zemlje u kontekstu CEE zemalja. Uslijedile su prezentacije Hrvatske gospodarske komore, Klustera zdravstvenog turizma Kvarnera i Termalnih lječilišta Slovenije o konkretnoj ponudi te, potom, panel posvećen mogućnostima investiranja u hrvatski turizam i B2B sastanci.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.


19.09.2018.

Ravnatelj Instituta za turizam, dr. sc. Damir Krešić, sudjelovao je na turističkom forumu pod nazivom „Tradicija u funkciji turizma“ koji se dana 16.09.2018. održao u hotelu Brtonjo u Čitluku, a pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade HNŽ-a prof. dr. Nevenka Hercega.


22.08.2018.

UNWTO pokreće online platformu za dostizanje ciljeva održivog razvoja u turizmu, a glavni cilj pokretanja online platforme je snažnije uključivanje turističkog sektora u održivi razvoj. Osmišljeni online alati trebali bi unaprijediti postizanje ciljeva održivog razvoja kroz turizam.Sedamnaest ciljeva održivog razvoja predstavljaju ambiciozni plan za dostizanje prosperiteta i očuvanje planeta uključivanjem svih dijelova društva kroz partnerstva. Glavni ciljevi su: okončanje siromaštva, borba protiv nejednakosti i nepravde te rješavanje klimatskih promjena, a sve do 20130. godine. Turizam, s 10% svjetskog BDP-a i radnih mjesta, ima izuzetan gospodarski značaj, ali i izuzetan značaj u dostizanju ciljeva održivog razvoja.

Platforma je dostupna na ovoj POVEZNICI.


10.07.2018.

Jučer je u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije, na konferenciji za novinare, dr. sc. Zoran Klarić, predstavio rezultate Studije prihvatnih kapaciteta turizma na području Splitsko-dalmatinske županije. Studiju je naručila Turistička zajednica županije, a na njenoj izradi je radio multidisciplinarni tim Instituta za turizam. Studija predstavlja prvu takvu studiju koja se na sveobuhvatan način bavi procjenom održivog prihvatnog kapaciteta i razvoja turizma na području jedne od hrvatskih županija. Rezultati studije utemeljeni su na brojnim sekundarnim podacima, primarnim istraživanjima stavova lokalnih samouprava, stanovništva i turista na području Županije te detaljnim obilaskom tog područja, uključujući i snimanje obalnog područja s otocima iz zraka. Rezultati ukazuju na nedvojbeni potencijal daljnjeg razvoja turizma na području županije, ali i na potrebu što skorijeg rješavanja uočenih ključnih ograničenja tog razvoja, prije svega komunalne i prometne infrastrukture.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.


07.07.2018.

U poznatom češkom lječilištu Poděbrady nedaleko od Praga u galeriji Ludvika Kuby 7.7.2018. otvorena je izložba "Češki arhitekti i počeci razvoja turizma na hrvatskom Jadranu" koja je nastala, između ostalih, u suradnji Instituta za turizam iz Zagreba i Kabineta arhitekture iz Ostrave. Otvorenju je prisustvovala koautorica izložbe dr.sc. Jasenka Kranjčević iz Instituta za turizam u Zagrebu. Zbog velikog interesa češke publike kako za hrvatski Jadran tako i za češke arhitekte koji su projektirali hotelsku arhitekturu, Poděbrady je četvrti grad u Češkoj u kojem gostuje navedena izložba - nakon Ostrave, Opave i Zlina. Izložba je otvorena do 26.08.2018.

Više o izložbi je moguće saznati OVDJE.


05.07.2018.

U organizaciji Jutarnjeg lista i uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike dana 03.07.2018. je u Muzeju suvremene umjetnosti održana konferencija “Parkovi Hrvatske i turizam”. Jedan od sudionika bio je i znanstveni suradnik s Instituta za turizam, dr.sc. Hrvoje Carić, koji je održao prezentaciju na temu „Perspektive razvoja zelenog turizma“.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.
 


1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »