Novosti

25.04.2018.

U Francuskoj na Sveučilištu u Lillu od 17.-20. travnja 2018. održana je STC’18 IRNIST Conference: Sport Tourism and Local Sustainable Development na kojoj je dr.sc. Jasenka Kranjčević sudjelovala radom Traditional rural games as a resource for sustainable local development. Tradicijske ruralne igre prikazane su kao neprepoznate sportsko-kulturne turističke atrakcije a pridonose očuvanju identiteta. Uz teoretsko obrazloženje u radu prezentirana je Olimpijada starih sportova u selu Brođanci, Osječko-baranjska županija. Rad je ocijenjen kao znanstveni i inovativan pristup u planiranju razvoja sportskog turizma.

Više o konferenciji se može naći OVDJE

20.04.2018.

Dr.sc. Hrvoje Carić sudjelovao je s prezentacijom Ekološki otisak "cruising" turizma i vezani rizici po ljudsko zdravlje i ekonomiju na znanstvenoj tribini "Grad na kružnom putovanju", održanoj dana 18. travnja, u 19 sati, u organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku. Tribina je predstavila ekonomske, sociološke, kulturne, ekološke, okolišne i pomorske aspekte "cruising" turizma.

Dio znanstvenih članaka ove problematike dostupni su za preuzimanje OVDJE.
TOMAS ljeto 2017.

Iz tiska je izašla nova knjiga s rezultatima istraživanja TOMAS Ljeto 2017 – Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj. U knjizi su objavljeni cjeloviti rezultati desetog po redu istraživanja TOMAS Ljeto provedenog na uzorku od 5.950 ispitanika/turista u 67 mjesta na području sedam primorskih županija od srpnja do listopada 2017. godine. U knjizi su, osim na razini svih sedam županija, rezultati istraživanja prikazani i prema zemljama porijekla turista (za 18 emitivnih tržišta), vrsti smještaja (za hotele, kampove i kućanstva), županiji boravka (za svaku od sedam primorskih županija) i sezoni (za VII i VIII te za IX i X mjesec).

Knjigu u pdf formatu možete besplatno preuzeti ovdje, a tiskani primjerak knjige možete naručiti na mail info@iztzg.hr, telefonski na 01/3909-666 ili slanjem popunjene narudžbenice koju možete preuzeti ovdje.


04.04.2018.

Apriori BiH – agencija za profesionalno usavršavanje i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije/kantona u srijedu, 11.04. U Mostaru organiziraju stručnu konferenciju pod nazivom „Razvoj destinacijskog turizma uspostavom nisko tarifnih avio letova“. Na konferenciji će sudjelovati i ravnatelj Instituta za turizam, dr. sc. Damir Krešić s predavanjem na temu „Načini izbora i rezervacije destinacije za odmor: Uvidi u ponašanja turista sa ključnih i potencijalnih tržišta za „incoming“ turizam u Bosni i Hercegovini“. Radi se o prezentaciji rezultata istraživanja koje je Institut za turizam proveo u okviru projekta MarketMakers kojeg podržava Vlada Švicarske.

Više o konferenciji možete saznati OVDJE.


03.04.2018.

Dr.sc. Renata Tomljenović prisustvovala je svečanosti dodjela EDEN nagrada iz kulturnog turizma i 12. sastanku EDEN mreže koji su se održali 22. i 23. ožujka 2018. godine u Bruxellesu. U EDEN mrežu uključeno je više od 500 destinacija iz 27 europskih zemalja, a predstavlja jedinstvenu i najveću mrežu na polju održivog turizma u svijetu. Na sastanku je sudjelovala kao jedan od pozvanih govornika i govorila o transformativnom turizmu, njegovoj teoriji i praksi te ukazala na rastuću potrebu transformacije svih dionika u turizmu s konačnim ciljem ostvarenja vizije održivog svijeta mira i sloge, odnosno održivog turističkog sektora.


03.04.2018.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na Rasprave o turizmu na temu “Utjecaj turizma na gospodarstvo Hrvatske“. Rasprave će se održati u prostorijama Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1 (1. kat), u petak 20. travnja 2018. godine, s početkom u 14.00 sati. Na raspravama će znanstvenici sa Instituta za turizam, Ekonomskog instituta, Ekonomskog fakulteta Zagreb i Hrvatske narodne banke probati dati odgovore na pitanja kao što su:

Na koji način se ispravno računa udio turizma u BDP-u?

Jesu li točne medijske interpretacije udjela turizma u hrvatskom BDP-u?

Što je razvoj turizma donio hrvatskom tržištu rada?

Bi li hrvatsko gospodarstvo bilo uspješnije bez turizma?

Poziv i detaljan program Rasprava o turizmu možete preuzeti OVDJE.
 


23.03.2018.

Institut za turizam pridružio se obilježavanju Svjetskog dana voda 22.3.2018. na Filozofskom fakultetu predavanjem dr.sc. Jasenke Kranjčević „Turizam u Regionalnom parku Mura Drava“. U prezentaciji bio je dat naglasak na neiskorištene turističke potencijale uz rijeke Muru i Dravu.


15.03.2018.

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske je u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine označilo kulturni turizam kao ključni proizvod. U ciljevima Akcijskog plana razvoja kulturnog turizma istaknuta je važnost razvoja i diverzificiranja portfelja kulturno-turističkih proizvoda te poticanja vremenske i geografske disperzije turističke potražnje. Temeljem navedenoga Institut za turizam je, uz potporu Ministarstva turizma RH, izdao priručnik pod nazivom „Kulturni događaji i manifestacije u turizmu“.

Priručnik možete besplatno preuzeti OVDJE.


12.03.2018.

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu, 9.3.2018., održana je prezentacija Strategije prostornog razvoja Republike Hrvatske. Institut za turizam izradio je stručnu podlogu Regionalni razvoj, razvoj sustava naselja, urbani i ruralni razvoj i transformacija prostora te je na taj način bio aktivno uključen u izradu navedene Strategije.

Više o Strategiji prostornog razvoja Republike Hrvatske možete pročitati OVDJE.


27.02.2018.

U sklopu EU projekta Umjetnost i kultura za mlade, u Gimnaziji Josip Slavenski i Graditeljskoj školi u Čakovcu, pokrenut je projekt "Laboratorij arhitekture uvodi mlade u svijet arhitekture i urbanizma". Dr.sc. Jasenka Kranjčević iz Instituta za turizam 26.2.2018. održala je pozvano predavanje na temu "Podizanje svijesti o značaju i potencijalima javnih prostora - turistički potencijali" - Link na prezentaciju.


Na ovoj poveznici možete naći više informacija o projektu Labaratorij arhitekture.1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »