Novosti

18.11.2019.

Katedra za turizam Ekonomskog fakulteta Zagreb i Institut za turizam, povodom obilježavanja 99. rođendana Ekonomskog fakulteta, pozivaju Vas na XIV. Rasprave o turizmu na temu:

Privatni smještaj: Dobar, loš, zao?

Rasprava će se održati na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dvorana 3, u četvrtak, 28. studenog 2019. godine, u trajanju od 12.00 do 14.00 sati, uz brojne stručnjake: Vjekoslav Bratic, Damir Kresic, Sanja Šaban, Maruška Vizek, Martina Nimac, Josip Mikulic

Ulaz je slobodan.

Više o Raspravama možete pročitati OVDJE.


18.11.2019.

U Motovunu je od 14.-16.11.2019. održana međunarodna konferencija „Iter Vitis – od baštine do brenda“ te generalna skupština kulturne rute „Iter Vitis“ Vijeća Europe (Putevi vinove loze). Na konferenciji je dan veliki naglasak na povezivanju vina i turizma kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Dr.sc. Jasenka Kranjčević iz Instituta za turizam održala je zanimljivu prezentaciju na temu „Vinarska i vinogradarska arhitektura“ te je ukazala na njezino nedovoljno prepoznavanje i afirmaciju kao baštine u vinskom i ruralnom turizmu. Konferenciju su organizirali kulturna ruta „Iter Vitis“ Vijeća Europe te Klub članova Sela – Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj.

Više o konferenciji možete pročitati OVDJE.


18.11.2019.

Skup „Radna snaga u turizmu: izazovi i perspektive“ održat će se 29. studenog 2019. godine (petak), u Grand Hotelu Bonavia, Dolac 4, Rijeka, s početkom u 10:00 sati – ulaz je slobodan.

O temi sezonske radne snage u turizmu govorit će: Kristina Alerić, Hrvatski zavod za zapošljavanje; Jelena Pavičić, Ministarstvo turizma; Monika Belle, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih; mr. sc. Mirela Lekić, Hrvatska obrtnička komora; Tamara Dukić, Obrtnička komora PGŽ; Nevena Kurteš, Hrvatska obrtnička komora te dr. sc. Renata Tomljenović, Institut za turizam

Program skupa dostupan je na ovoj POVEZNICI.


11.11.2019.

Institut za turizam je povodom 60. obljetnice osnutka, organizirao međunarodnu znanstvenu konferenciju (International Tourism Conference Dubrovnik) koja se održala u Dubrovniku od 6. do 9. studenog 2019. godine. Glavna tema ove višednevne konferencije bila je Tourism in the VUCA World: Towards the era of (ir)responsibility, pri čemu je glavni naglasak stavljen na sve veću volatilnost i neizvjesnost svih segmenata turizma čije evolucijsko djelovanje zahtjeva sve veću svijest, ali i spremnost na promjene te intervencije. Raznolikost odabranih znanstvenih tema i zanimljivih prezentacija učinili su konferenciju multidisciplinarnom te ukazali na potrebu kontinuiranog premošćivanja jaza između turističke teorije i prakse. Uz više od 100 sudionika iz preko 20 zemalja svijeta, značajan doprinos konferenciji dali su i glavni govornici: Chris Cooper, Irena Ateljević, Nigel Morgan, Pauline J. Sheldon te Stanislav Ivanov. Zahvaljujemo se svim sudionicima konferencije, suorganizatorima te svim drugim institucijama na potpori!

Više informacija o znanstvenoj konferenciji možete pronaći OVDJE.

Fotogalerija sa konferencije dostupna je na ovoj POVEZNICI.


30.10.2019.

Projekt DESTIMED+ (Ecotourism in Mediterranean Destinations: From Monitoring and Planning to Promotion and Policy Support), na kojemu je Institut za turizam jedan od partnera, dobio je financiranje iz Programa transnacionalne suradnje Interreg MEDITERAN. Vodeći partner projekta je Regija Lazio, a uz Institut za turizam partneri su: IUCN - International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, Government of Catalonia; Fundació Universitària Balmes; Development Agency of South Aegean Region; WWF Mediterranean Foundation; Corsican tourist agency, Autonomous Region of Sardinia, Region Crete, National Agency of Protected Areas in Albania, Conference of peripheral maritime regions of Europe, Regional Ministry of Environment and Spatial Planning of Andalusia i The Travel Foundation. Ukupna vrijednost projekta je 3,5 milijuna eura, a provoditi će se u razdoblju od 32 mjeseca.

Popis svih projekata kojima je odobreno financiranje možete naći na ovom LINKU.


19.10.2019.

U Gorskom kotaru u Mrkoplju održan je III. skup "Mrkopalj - mjesto zdravog življenja 19.10.2019." u organizaciji Akademije medicinskih znanosti, Odbora za zdravstveni turizam i lječilišnu medicinu, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za balneoklimatologiju i prirodne ljekovite činitelje, Turističke zajednice općine Mrkopalj i Udruge Croatia incognita. Na navedenom skupu dr. Jasenka Kranjčević iz Instituta za turizam održala je predavanje "Turizam Gorskog kotara - crtice iz turističke promidžbe između dvaju svjetskih ratova" na kojem su prezentirani oglasi i plakati tog vremena. Skup je popraćen objavljenim zbornikom radova.
 


16.10.2019.

Dr. sc. Jasenka Kranjčević održala je predavanje na temu "Stvaranje jedne nove ugostiteljsko-turističke namjene - Kupari do 1945". Predavanje je organizirano u suradnji s Društvom arhitekata Dubrovnik i Kabinet Architektury, Ostrava, Češla a povodom Dana europske baštine. Tom prigodom održana je i promocija drugog izdanja kataloga Češki arhitekti i počeci turizma na hrvatskom Jadranu.


01.10.2019.

Povodom obilježavanja 60.-te godišnjice Instituta za turizam i Svjetskog dana turizma, Institut i HGK organizirali su stručni skup na temu KONTRASTI HRVATSKOG TURIZMA, u hotelu Westin u Zagrebu. Glavna tema ovog stručnog skupa bila je dihotomija/polarizacija razvoja turizma u Hrvatskoj jer će upravo ta činjenica bitno odrediti, kako pravac tako i intenzitet razvoja turizma u budućnosti, a ravnoteža odnosno ravnomjeran regionalni razvoj turizma ključni je preduvjet njegove dugoročne održivosti. Više informacija o stručnom skupu možete pronaći OVDJE.
 
05.09.2019.

Institut za turizam se aktivno uključio u obilježavanje Dana europske baštine predavanjem na temu ˝Turizam i češki arhitekti na hrvatskom Jadranu˝, koje će 16.10.2019. u 12:00 u prostorijama Instituta za turizam. Predavanje će održati dr.sc. Jasenka KInstitut za turizam se aktivno uključio u obilježavanje Dana europske baštine predavanjem na temu ˝Turizam i češki arhitekti na hrvatskom Jadranu˝, koje će 16.10.2019. u 12:00 u prostorijama Instituta za turizam. Predavanje će održati dr.sc. Jasenka Kranjčević i dr.sc. Ksenija Tokić. Svi ste pozvani!ranjčević i dr.sc. Ksenija Tokić. Svi ste pozvani!


30.08.2019.

Voditelj HRZZ projekta MACROTOUR, dr. sc. Ivan Kožić izlagao je na znanstvenoj konferenciji u organizaciji Međunarodnog udruženja znanstvenih eksperata u turizmu – AIEST. Konferencija je održana od 26. do 29. kolovoza 2019. u bugarskom gradu Varna. Izlaganjem na temu „Do Social and Political Factors Affect the Verification of Tourism-Led Growth Hypothesis“. dr. Kožić je prezentirao rezultate istraživanja provedenog u okviru projektnog cilja O2 – Istražiti utjecaj razvoja turizma na gospodarski rast u ovisnosti o društveno-političkom kontekstu.
1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »