Novosti

TOURISM IN THE VUCA WORLD: TOWARDS THE ERA OF (IR)RESPONSIBILITY

Institut za turizam sa zadovoljstvom najavljuje obilježavanje 60. obljetnice postojanja, koju ćemo obilježiti s međunarodnom znanstvenom zajednicom i cjelokupnom stručnom javnosti, u studenom 2019. godine. Povodom ove prigode pozivamo vas da prisustvujete Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji - International Tourism Conference Dubrovnik (ITCD), koja će nastojati dati odgovor na mnoga ključna pitanja (turizma) (ne)održive budućnosti. Glavna tema konferencije je: "Turizam u VUCA svijetu: prema eri (ne)odgovornosti" (“Tourism in the VUCA World: Towards the Era of (Ir)Responsibility”).

Više detalja o konferenciji možete naći u pozivu za slanje radova, i na mrežnom mjestu konferencije.

 

 

 

 


01.10.2019.

Povodom obilježavanja 60.-te godišnjice Instituta za turizam i Svjetskog dana turizma, Institut i HGK organizirali su stručni skup na temu KONTRASTI HRVATSKOG TURIZMA, u hotelu Westin u Zagrebu. Glavna tema ovog stručnog skupa bila je dihotomija/polarizacija razvoja turizma u Hrvatskoj jer će upravo ta činjenica bitno odrediti, kako pravac tako i intenzitet razvoja turizma u budućnosti, a ravnoteža odnosno ravnomjeran regionalni razvoj turizma ključni je preduvjet njegove dugoročne održivosti. Više informacija o stručnom skupu možete pronaći OVDJE.
 
05.09.2019.

Institut za turizam se aktivno uključio u obilježavanje Dana europske baštine predavanjem na temu ˝Turizam i češki arhitekti na hrvatskom Jadranu˝, koje će 16.10.2019. u 12:00 u prostorijama Instituta za turizam. Predavanje će održati dr.sc. Jasenka KInstitut za turizam se aktivno uključio u obilježavanje Dana europske baštine predavanjem na temu ˝Turizam i češki arhitekti na hrvatskom Jadranu˝, koje će 16.10.2019. u 12:00 u prostorijama Instituta za turizam. Predavanje će održati dr.sc. Jasenka Kranjčević i dr.sc. Ksenija Tokić. Svi ste pozvani!ranjčević i dr.sc. Ksenija Tokić. Svi ste pozvani!


30.08.2019.

Voditelj HRZZ projekta MACROTOUR, dr. sc. Ivan Kožić izlagao je na znanstvenoj konferenciji u organizaciji Međunarodnog udruženja znanstvenih eksperata u turizmu – AIEST. Konferencija je održana od 26. do 29. kolovoza 2019. u bugarskom gradu Varna. Izlaganjem na temu „Do Social and Political Factors Affect the Verification of Tourism-Led Growth Hypothesis“. dr. Kožić je prezentirao rezultate istraživanja provedenog u okviru projektnog cilja O2 – Istražiti utjecaj razvoja turizma na gospodarski rast u ovisnosti o društveno-političkom kontekstu.
25.07.2019.

Istraživači s Instituta za turizam i predstavnici Regionalne razvojne aganecije DUNEA predstavilili su u Stonu dokument pod nazivom „Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta“, koji je rezultat uspješne provedbe projekta COASTING koji se bavi uspostavom integralnog upravljanja obalnim područjem za održivi turizam. VIše o projektu možete pročitati OVDJE.
08.07.2017.

U Veneciji je, na Sveučilištu Ca' Foscari, od 4. do 5. srpnja 2019. godine održan uvodni sastanak (kick-off meeting) za projekt S.LI.DES. – Smart strategies for sustainable tourism in lively cultural destinations u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska na kojem je, kao predstavnica Instituta za turizam, koji je projektni partner, sudjelovala dr.sc. Sanda Čorak. Glavni cilj projekta S.LI.DES. jest postizanje održive kompetitivnosti odabranih destinacija korištenjem metodologije pomoću koje bi se analiziralo i upravljalo kretanjem posjetitelja u destinaciji te se ujedno očuvalo i valoriziralo kulturnu baštinu i lokalni identitet. Na sastanku, koji je okupio 11 projektnih partnera iz Hrvatske i Italije, predstavili su se radni paketi te su se raspravila zaduženja projektnih partnera u narednom izvještajnom razdoblju.
07.07.2019.

U Barceloni je, od 5. do 7. lipnja 2019. godine, održana prva konferencija o održivosti turizma na Mediteranu pod nazivom Mediterranean Sustainable Tourism Convention 2019. Konferencija je okupila 280 sudionika iz 15 zemalja. Zrinka Marušić je na konferenciji održala pozvano predavanje i predstavila iskustva Hrvatske u mjerenju održivosti turizma (opservatorij CROSTO) te je sudjelovala na okruglom stolu pod nazivom „Data and knowledge-based management of tourist destinations“. Prezentaciju pod naslovom „Tourism sustainability: Croatian Experiences and Challenges“ možete pogledati OVDJE, a više informacija o konferenciji potražite na sljedećoj POVEZNICI.


03.07.2019.

U hotelu Dubrovnik u Zagrebu održan je u srijedu, 3. srpnja 2019. godine, EUSAIR (Strategija EU za jadransku i jonsku regiju) Info dan. Uz predstavljanje makroregionalne strategije za jadransko-jonsku regiju, predstavljene su i tri strateške projektne ideje usko povezane s prioritetima EUSAIR Facility Point projekta. Projektnu ideju Instituta za turizam pod nazivom CulTourAIR - Istraživanje potražnje kulturnog turizma u Jadransko-jonskoj makroregiji predstavila je Zrinka Marušić.

Prezentaciju projektne ideje pogledajte OVDJE, a više informacija o EUSAIR možete naći na slijedećim poveznicama Ministarstva turizma i EUSAIR projekta.
18.06.2019.

Četvrti projektni sastanak organiziran u okviru Erasmus+ projekta SeasonReady („Work-based learning for seasonal hospitality workers“) održan je u Zagrebu 13. i 14. lipnja 2019. godine, a domaćin je bio Institut za turizam. Na četvrtom projektnom sastanku projektni partneri su raspravljali o rezultatima intelectual output 3 (razvoj priručnika za obuku) te o aktivnostima koje će se provoditi u posljednjoj fazi projekta: pripremi fokus grupa s dionicima i razvoju Vodiča s preporukama za donositelje politika. Partneri su također predstavili pilotiranje priručnika za obuku u svim zemljama u kojima se provodi projekt (Hrvatska, Grčka, Italija).
07.06.2019.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je 06.06.2019. godine panel rasprava u organizaciji alumni udruge EFZG-a pod nazivom "Turizam u Hrvatskoj – možemo li očekivati više?". Na raspravi su sudjelovli bivši studenti, dr. sc. Sanja Čižmar, senior partner, Hotel & Destination Consulting, Tomislav Popović, dipl. oec., predsjednik Uprave, Maistra d. d., dr. sc. Iva Bahunek, direktorica, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i ravnatelj Instituta za turizam dr. sc. Damir Krešić. Rasprave je moderirao gosp. Đuro Tomljenović, također bivši student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »