Novosti

21.09.2017.

Pozivamo vas da nam se pridružite na završnoj konferenciji Erasmus+ Rooms to VET projekta, koja će se održati u prostorijama Kneževe palače u Zadru, 10.10.2017. s početkom u 10 sati. Detaljan program konferencije možete preuzeti OVDJE.


07.09.2017.

Potaknuti naizgled još jednom uspješnom turističkom sezonom u Hrvatskoj, Studentska sekcija Hrvatske udruge odnosa s javnošću uz podršku Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment pokrenula je edukaciju pod nazivom PRiča o turizmu. Edukacija je namijenjena studentima svih visokih učilišta u Hrvatskoj, a posebno studentima turizma i komunikacija. Cilj PRiče je predstaviti najnovije trendove u turizmu, prikazati važnost obrazovanja u ovome području te približiti načine kako uspješno brendirati turističku destinaciju. PRiča o turizmu održat će se od 18. do 20. rujna na Bernaysu.

Više o edukaciji možete saznati OVDJE.


07.07.2017.

U 2017. godini Institut za turizam ponovno provodi istraživanja stavova i potrošnje turista u Hrvatskoj, poznatija pod imenom TOMAS. Po deseti put provodi se istraživanje TOMAS Ljeto (zadnje istraživanje provedeno je 2014.), a po peti put istraživanje TOMAS Nautika Jahting (zadnje istraživanje provedeno je 2012.).

Istraživanje TOMAS Ljeto 2017. se provodi od lipnja do listopada, u svim primorskim županijama, u više od 70 mjesta na obali i otocima, u hotelima, kampovima i privatnom smještaju, na uzorku od oko 5.000 ispitanika, domaćih i stranih gostiju. Istraživanjem se prikupljaju informacije o sociodemografiji naših gostiju, obilježjima njihovog boravka i putovanja u Hrvatskoj, te potrošnji i zadovoljstvu s 34 elementa ponude.

Istraživanje TOMAS Nautika Jahting 2017. se provodi od srpnja do listopada, u 28 marina i osam luka otvorenih za javni promet duž obale i na otocima. Anketiraju se nautičari-jahtaši na vlastitim plovilima i oni u čarteru.
read more

09.06.2017.

Dr.sc. Jasenka Kranjcevic iz Instituta za turizam u Dubrovniku je 7. lipnja 2017. održala javno predavanje „Studenti arhitekture u Beču i vizije turizma na hrvatskom Jadranu“ u organizaciji Društva arhitekata Dubrovnik, Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, a u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Galerijom Dulčić Masle Pulitika. Više o predavanju možete saznati OVDJE.


31.05.2017.

Dana 07.06.2017. u Dubrovniku u 20 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, Poljana Marina Držića 1, Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik i Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s Institutom za turizam, Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Galerijom Dulčić Masle Pulitika organizira predavanje na temu „Studenti arhitekture u Beču i vizije turizma na hrvatskom Jadranu“ dr.sc. Jasenka Kranjčević, dipl.ing.arh. Predavanje će biti potkrijepljeno prezentacijom studentskih radova za hrvatski Jadran starih više od jednog stoljeća, i na taj način utvrdit će se utjecaj i doprinos studenta arhitekture na kraju 19. i početka 20. na razvoj turističke izgradnje.


29.05.2017.

Na 6th International scientific symposium Economy of Eastern Croatia - Vision and Growth u Osijeku 25.-26.5.2017., sudjelovale su sa znanstvenim radovima dr.sc. Ksenija Tokić i mr.sc. Ivo Tokić „Cultural Heritage in Libraries as a Resource for the Development of Tourism: the Case of Eastern Croatia“, dr.sc. Renata Tomljenović i dr.sc. Irena Ateljević „Transformative Tourism, Social Entrepreneus and Regenerative Economy“ i dr.sc. Jasenka Kranjčević „Traditional Wine Architecture in Croatia as a Resource for the Revitalization of Wine Regions“.


25.05.2017.

Ravnateljica Instituta za turizam, dr. sc. Sanda Čorak sudjelovala je na svečanosti dodjele nagrada za poduzetnicu godine, menadžericu godine i poduzetnicu godine u socijalnom poduzetništvu, kao izaslanica predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović. Ovom svečanosti Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG obilježava Svjetski dan poduzetnica već četrnaestu godinu zaredom. U svom pozdravnom govoru, dr. sc. S. Čorak naglasila je važnost žena poduzetnica za razvoj i jačanje hrvatskog gospodarstva. Žene su najčešće samozatajne i stoga je važno koristiti svaku prigodu da im se čestita i podrži njihov rad, osobito u trenutku kada Hrvatskoj nedostaje razvojnih vizija i inicijativa na svim područjima, a žene su uprave te koje ih mogu osmišljavati i realizirati, naglasila je ravnateljica. Dobitnice nagrada su: Slavica Grkeš, Milena Mičić i Ljiljana Vukšić.
25.04.2017.

Dr. sc. Hrvoje Carić i dr. sc. Ivan Kožić održali su uvodna predavanja na radionici „Sadašnjost i budućnost održivog i odgovornog turizma“ u organizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Cilj radionice je podizanje svijesti i dijeljenje znanja i primjera dobre prakse u okviru četvrtog stupa „Održivi turizam“ EU strategije za Jadransko-Jonsku regiju (EUSAIR). Pored toga, radionicom je obilježena Međunarodna godina održivog turizma za razvoj te je promoviran „Sustainable Tourism Program (STP)“ Ujedinjenih Naroda. U okviru svojeg predavanja dr. sc. Carić je predstavio Akcijskog plana zelenog turizma RH, dok je dr. sc. Kožić predstavio CROSTO opservatorij za mjerenje i praćenje održivosti turizma na području Republike Hrvatske.


24.04.2017.

Dana 24.4.2017. u Institutu za turizam obilježena je Matineja Noći knjige. Manifestaciju je otvorila ravnateljica Instituta za turizam dr. sc. Sanda Čorak, a svojom nazočnošću uveličao Njegova ekscelencija veleposlanik Republike Češke RNDr. Vladimír Zavázal, CSc. kao i drugi uvaženi gosti.

Tom prigodom predstavljene su tri publikacije:

Češti architekti a počatky turistiky na chorvatskem Jadranu / Czech architects and the beginnings of tou rism on the Croatian Adriatic coast / Češki arhitekti i počeci turizma na hrvatskom Jadranu / Jasenka Kranjčević, Mirjana Kos. Ostrava; Zagreb: Kabinet architektury :Galerie vytvarneho umeni v Ostrave: Institute for Tourism, 2016.

Evolution of destination planning and strategy : the rise of tourism in Croatia /editors Renata Tomljenović, Sanda Čorak, Larry Dwyer. Cham: Palgrave Macmillan, 2017.

Odabrana bibliografija / Selected bibliography / urednice Ksenija Tokić, Blaženka Vrdoljak Šalamon. Zagreb: Institut za turizam.

Također je otvorena izložba koju je moguće posjetiti od 24.04. – 24.06.2017. godine u prostorijama Instituta za turizam.

Više fotografija sa Noći knjige možete pogledati OVDJE.
24.04.2017.

U Splitu je, u organizaciji HGK Županijske komore Split, održan okrugli stol pod nazivom 'Split – home port za kruzere?'. Uvodno izlaganje u raspravu održao je dr. sc. Siniša Horak, znanstveni savjetnik u Institutu za turizam. U izlaganju je naveo najvažnije preduvjete koje mora zadovoljiti polazna luka na međunarodnim kružnim krstarenjima, iskustva Dubrovnika te moguća 'uska grla' Splita kao polazne luke. Naglasio je važnost istraživanja i raspolaganja relevantnim i pouzdanim podacima kao osnovicom za donošenje odluka o razvoju međunarodnih krstarenja u Splitu.

Za više informacija pogledajte izvješće s okruglog stola na stranicama HGK.
 


1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »