MACROTOUR aktivnosti

 

19. listopada 2022.

Održan je završni događaj u okviru projekta na kojem su prikazani najvažniji nalazi svih provedenih istraživanja u protekle četiri godine. Završni događaj je organiziran u obliku javne rasprave u prostorijama HKD Napredak (Bogovićeva 1, Zagreb). Nakon uvodne prezentacije voditelja projekta dr. sc Ivana Kožića uslijedila je panel diskusija u kojoj su sudjelovali dr. sc. Maruška Vizek, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju u Ekonomskom institutu, zatim prof. dr. sc. Josip Tica, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Neven Ivandić, viši znanstveni suradnik u Institutu za turizam te publika. Kako je bilo, pogledajte u galeriji fotografija.

GALERIJA FOTOGRAFIJA "MAKROEKONOMSKI UČINCI TURIZMA"

 

6. lipnja 2022.

Član projektnog tima dr. sc. Ivan Sever izlagao je na „13th International Odyssey Conference on Economics and Business“ održanoj od 01. do 04. lipnja 2022. u Dubrovniku. Izlaganjem na temu „Towards the Tourism-led Inflation Hypothesis“ dr. sc. Sever je prezentirao rezultate istraživanja provedenog u okviru projektnog cilja O6 – Istražiti specifični karakter i trajanje inflatornih pritisaka koje izaziva turistička aktivnost.

 

27. travnja 2022.

Na internetskom portalu Arhivanalitika-Ekonomski lab objavljen je novinski članak autora mr. sc. Velimira Šonje u kojem prikazuje i komentira rezultate istraživanja provedenog u okviru projektnog cilja O6 – Istražiti specifični karakter i trajanje inflatornih pritisaka koje izaziva turistička aktivnost.

Članak "Turizam (ipak) utječe na inflaciju? Iznenađujuće malo…"

 

3. ožujka 2022.

Znanstveni članak na temu istraživanja provedenog u okviru projektnog cilja O5 – Istražiti utjecaj turističke aktivnosti na cikličku (ne)zaposlenost objavljen je u znanstvenom časopisu "Annals of Tourism Research Empirical Insights".

U članku "Can tourism activity stabilize cyclical employment?" su prikazani rezultati istraživanja koji upućuju da turizam igra pozitivnu ulogu na tržištu rada. Ne samo da apsorbira veliki dio, često, ali ne i nužno, niskokvalificirane radne snage, već utječe i na stabilizaciju ukupne cikličke zaposlenosti tijekom različitih faza poslovnog ciklusa.

Članak "Can tourism activity stabilize cyclical employment?"

 

24. rujna 2021.

Novi tekst autora mr. sc. Velimira Šonje, u kojem prikazuje i komentira rezultate istraživanja provedenog u okviru projektnog cilja O5 – Istražiti utjecaj turističke aktivnosti na cikličku (ne)zaposlenost, objavljen je na internetskom portalu Arhivanalitika-Ekonomski lab.

Članak "Zaposlenost u turizmu u normalna vremena: amortizer šokova?"

 

30. travnja 2021.

Na internetskom portalu Arhivanalitika-Ekonomski lab objavljen je novinski članak autora mr. sc. Velimira Šonje u kojem prikazuje i komentira rezultate istraživanja provedenog u okviru projektnog cilja O4 – Istražiti kritične aspekte turizmom generirane zaposlenosti.

Članak "Pad zaposlenosti u pandemiji samo u priobalju i Gradu Zagrebu?"

 

23. lipnja 2020.

Mr. sc. Velimir Šonje prikazao je i komentirao rezultate istraživanja provedenog u okviru projektnog cilja O3 – Istražiti utjecaj turističke aktivnosti na fluktuacije BDP-a. Članak je objavljen na web stranicama Jutarnjeg lista.

Članak objavljen na web stranicama Jutarnjeg lista.

 

20. lipnja 2020.

Istraživanje provedeno u okviru projektnog cilja O2 – Istražiti utjecaj razvoja turizma na gospodarski rast u ovisnosti o društveno-političkom kontekstu je konačno okrunjeno objavom članka u znanstvenom časopisu „Current Issues in Tourism“. U članku su prikazani rezultati istraživanja koji upućuju da se razvojem turizma zaista može potaknuti gospodarski rast, ali da to uvelike ovisi o početnom stadiju društvenog razvoja, tj. ponajviše o početnom stupnju siromaštva.

Članak "Contextual factors influencing tourism-led growth: do social and political background matter?".

 

27. studenoga 2019.

Na internetskom portalu turizmoteka.hr objavljen je novinski članak autora mr. sc. Velimira Šonje u kojem prikazuje i komentira rezultate istraživanja provedenog u okviru projektnog cilja O2 – Istražiti utjecaj razvoja turizma na gospodarski rast u ovisnosti o društveno-političkom kontekstu.

Članak "Propitivanje smisla i budućnosti turizma".

 

30. kolovoza 2019.

Voditelj projekta dr. sc. Ivan Kožić izlagao je na znanstvenoj konferenciji u organizaciji Međunarodnog udruženja znanstvenih eksperata u turizmu – AIEST. Konferencija je održana od 26. do 29. kolovoza 2019. u bugarskom gradu Varna. Izlaganjem na temu „Do Social and Political Factors Affect the Verification of Tourism-Led Growth Hypothesis“ dr. Kožić je prezentirao rezultate istraživanja provedenog u okviru projektnog cilja O2 – Istražiti utjecaj razvoja turizma na gospodarski rast u ovisnosti o društveno-političkom kontekstu.

 

Izlaganje voditelja projekta dr. sc. Ivana Kožića