Institut za turizam obilježio 65 godina djelovanja
Vidi galeriju  
30.9.2024.

Institut za turizam obilježio 65 godina djelovanja

Na Svjetski dan turizma, 27. rujna 2024. godine, Institut za turizam proslavio je 65 godina od svog osnutka. Osnovan 1959. godine u Zagrebu kao biro za turističko-ugostiteljsku izgradnju, Institut se razvio u vodeću znanstveno-stručnu instituciju koja se bavi istraživanjima u području turizma u Hrvatskoj i regiji.

Povodom obljetnice, Institut je organizirao znanstveno-stručni skup u hotelu Esplanade na temu “Budućnost turizma u doba neizvjesnosti”. Skup je okupio ugledne stručnjake koji su raspravljali o ključnim izazovima suvremenog turizma, uključujući geopolitičke i zdravstvene prijetnje, klimatske promjene, demografske trendove, migracije i probleme radne snage. Također, naglašena je važnost upravljanja prostorom i okolišem te utjecaj tehnološkog napretka na budućnost turizma.

Ključni govornici bili su prof. dr. Albert Postma iz European Tourism Futures Institute-a te prof.dr.sc. Josip Mikulić s Ekonomskog fakulteta, a na panelu su sudjelovali dr.sc. Ivan Guttler, ravnatelj Državnog hidrometeoroškog zavoda, Branimir Farkaš, književnik novinar Hrvatske radiotelevizije, dr.sc. Marina Perić Kaselj, ravnateljica Instituta za istraživanje migracija, arhitekt Silvije Novak iz arhitektonskog ureda 3LHD te prof. dr.sc. Stjepan Bogdan, profesor s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Skupu su se pozdravnim govorima obratili i Tonči Glavina, ministar Ministarstvo turizma i sporta RH, Nikolina Brnjac, zastupnica u EU parlamentu, te Nikola Mrvac, državni tajnik  u MZOE, naglašavajući važnost suradnje između znanstvenih institucija i države u oblikovanju održive budućnosti turizma u Hrvatskoj te primijene znanje i tehnologiju za napredak istog.

Ravnatelj Instituta Damir Krešić osvrnuo se na povijest Instituta, istaknuvši dugogodišnje istraživanje turističkog tržišta TOMAS, koje se provodi gotovo 30 godina, te naglasio ključnu ulogu Instituta u oporavku hrvatskog turizma nakon Domovinskog rata. Institut je od 1959. godina do danas izradio više od 1.500 projekata različitih stručnih i znanstvenih projekata.

Tijekom proteklih 65 godina, Institut za turizam dao je značajan doprinos razvoju turizma u Hrvatskoj, kroz izradu planskih dokumenata, suradnju s međunarodnim institucijama te organizaciju konferencija i stručnih skupova. Institut za turizam fokusira se na gospodarske učinke, strateško planiranje, utjecaj klimatskih promjena, održivost i istraživanje turističkog tržišta. Istraživački tim čini 20-ak znanstvenika iz različitih disciplina što omogućuje sveobuhvatno sagledavanje turizma.