Održan prvi sastanak Regionalne koordinacijske jedinice za izradu Klimatske strategije u turizmu Zadarske županije
Vidi galeriju  
1.10.2024.

Održan prvi sastanak Regionalne koordinacijske jedinice za izradu Klimatske strategije u turizmu Zadarske županije

Održan je prvi sastanak članica i članova Regionalne koordinacijske jedinice iz čije će stručne suradnje proizići Klimatska strategija u turizmu za područje Zadarske županije.

Izradu strategije vodit će Institut za turizam, a strategija se izrađuje u sklopu Interreg EURO-MED projekta NaTour4CChange - Governing sustainable tourism in territories with high environmental value: reconnecting tourism and nature for addressing the climate crisis with an ecosystem-based approach.

Institut za turizam vodeći je partner u ovom projektu koji okuplja 10 partnera iz 6 država među kojima je i NATURA-JADERA javna ustanova koja je bila domaćin sastanka Regionalne jedinice održanog 30. rujna 2024.

Na sastanku su sudjelovali ravnatelj Instituta za turizam doc. dr. sc. Damir Krešić, koordinatorica na projektu dr. sc. Izidora Marković Vukadin te suradnice na projektu dr.sc. Mira Zovko i dr.sc. Nora Mustać, voditeljica Odsjeka za turizam u Upravnom odjelu za gospodarstvo i turizam Zadarske županije Marta Hordov, voditelj Odsjeka za prostorno uređenje u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije Zvonimir Dorkin, pomoćnica direktora Turističke zajednice Zadarske županije Ina Sikirić, izvanredni profesor na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru dr. sc. Tomislav Klarin, dr. sc. Gabrijela Vidić, docentica za Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Nives Rogoznica lokana koordinatorica projekta NaTour4CChange u NATURI-JADERI javnoj ustanovi.

Na razini čitavog projekta NaTour4CChange, odnosno u pet mediteranskih država, izraditi će se ukupno pet regionalnih strategija za ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu za sektor obalnog turizma, pri čemu će se rješenja ublažavanja i prilagodbe tražiti u pristupima temeljenim na prirodi (eng. Nature-based solutions) na ukupno šest pilot područja.

Projekt je sufinanciran u sklopu Interreg Euro-MED programa, a započeo je 1. siječnja 2024. godine i trajat će 33 mjeseca. Više o projektu pročitajte OVDJE.