Održane XXI. Rasprave o turizmu na temu: „Upravljanje posjetiteljima u zaštićenim područjima: Kako pomiriti turizam i zaštitu?“
Vidi galeriju  
1.3.2024.

Održane XXI. Rasprave o turizmu na temu: „Upravljanje posjetiteljima u zaštićenim područjima: Kako pomiriti turizam i zaštitu?“

29.02.2024. u HKD Napredak, Institut za turizam i Napretkov kulturni centar upriličili su XXI. Rasprave o turizmu na temu: „Upravljanje posjetiteljima u zaštićenim područjima: Kako pomiriti turizam i zaštitu?“.

O temi su govorili: Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta, Tomislav Kovačević, ravnatelj JU NP Plitvička jezera, Ivo Bašić, ravnatelj JU PP Kopački Rit i Nika Dolenc, ravnateljica JU Maksimir, a uvodno izlaganje održala je dr.sc. Izidora Marković Vukadin sa Instituta za turizam.

Sudionici rasprava iznijeli su primjere pozitivne prakse u uspostavi ravnoteže između turističkih aktivnosti i očuvanja zaštićenih područja, odnosno upravljanja posjetiteljima, uključujući ulaganja u vidljivost i brendiranje, edukaciju i interpretaciju, posjetiteljsku infrastrukturu, kontrolu pristupa, održivo planiranje, suradnju sa lokalnim zajednicama i drugo. Istaknuti su i brojni izazovi u upravljanju i gospodarenju ovim područjima.