Dana 27.3.2025. održane su XXV. po redu Rasprave o turizmu, u organizaciji Instituta za turizam i KD Napredak.
U raspravi su sudjelovale stručnjakinje Đurđica Požgaj iz Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, mr.sc. Vesna Cetin Knjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Marija Batinić Sermek iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a raspravu je vodila dr.sc. Mira Zovko iz Instituta za turizam. Stručnjakinje koje se bave područjem gospodarenja otpadom publici su dale uvid u sustav gospodarenja otpadom na nacionalnoj razini te prezentirale projekte, inicijative i prakse za smanjenje otpada u turizmu i ugostiteljstvu, s posebnim osvrtom na komunalni otpad i otpad od hrane. Također se raspravljalo i o drugim kategorijama otpada, kao primjerice o otpadu od jednokratne plastike i druge ambalaže koji se generira u turističko-ugostiteljskim objektima.
Naime, poznato je kako je tijekom ljetne turističke sezone opterećenje pojedinih odlagališta otpada u turističkim destinacijama višestruko veće u odnosu na ostatak godine. To svakako predstavlja potencijalnu ugrozu za turizam takvih destinacija pa je razdvajanje otpada, osobito otpada od hrane, ključno.
Stoga su prisutnima detaljnije predstavljena istraživanja, projekti i inicijative Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije (https://otpadodhrane.mingor.hr/), Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (https://www.fzoeu.hr/pilot-projekt-smanji-otpad-od-hrane-kuhaj-za-svoje-goste-8604) te Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (https://hrana-nije-otpad.mps.hr/), kao i Ministarstva turizma i sporta i Instituta za turizam koji u suradnji sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih provode projekt „Uspostava Sustava satelitskih računa održivog turizma” (https://www.iztzg.hr/hr/sustav-satelitskih-racuna-odrzivog-turizma-rh/). Navedenim projektima i inicijativama nastoje se prikupiti podaci za unapređenje sustava gospodarenja otpadom, ali i uputiti tvrtke da održivo posluju putem, primjerice, doniranja viškova hrane te mjerenjem količina otpada od hrane, pri čemu je ključno osvijestiti zaposlenike i goste o potrebi promjena obrazaca ponašanja.