Poziv na XXII. Rasprave u turizmu: Turistički prihvatni kapacitet kao upravljački alat u destinacijskom menadžmentu
4.3.2024.

Poziv na XXII. Rasprave u turizmu: Turistički prihvatni kapacitet kao upravljački alat u destinacijskom menadžmentu

 

Pozivamo Vas na Rasprave o turizmu na temu: Turistički prihvatni kapacitet kao upravljački alat u destinacijskom menadžmentu, u petak, 8. ožujka 2024. u 18.00 sati.

Rasprave će se održati u Valamar Lacroma Dubrovnik Hotelu, u Dubrovniku (Ul. Iva Dulčića 34).

 

Na suvremeno turističko tržište sve značajniji utjecaj imaju vanjski čimbenici kao što su globalno zagrijavanje, klimatski ekstremni, degradacija prirodnih resursa i prostora i sl. S druge strane, sve agresivniji turistički razvoj rezultira brojnim problemima na lokalnoj razini poput pritiska na komunalnu i prometnu infrastrukturu, povećanja cijena i smanjene dostupnosti nekretnina, promjena demografske strukture turističkih odredišta (gentrifikacija) te smanjenja ukupne kvalitete života lokalnog stanovništva.


U takvom izazovnom okruženju nužno je aktivno promišljati o strategijama povećanja otpornosti destinacije na vanjske ugroze odnosno o načinu na koji je moguće osnažiti kapacitete turističkih odredišta za održivi i uravnoteženi razvoj. U tome kontekstu se kao jedan od glavnih alata učinkovitog i proaktivnog destinacijskog menadžmenta nameće potreba procjene prihvatnog kapaciteta turističkog odredišta, što je tema koja je u fokusu ovih Rasprava.


Ove Rasprave poslužiti će kao platforma za argumentiranu razmjenu mišljenja, iskustava iz prakse te razmatranje inovativnih pristupa i metodologija za implementaciju održivih strategija destinacijskog menadžmenta utemeljenih na turističkom prihvatnom kapacitetu, kao polazištu kvalitetnog upravljanja turizmom.

Uvodničari: Damir Krešić (Institut za turizam, ravnatelj) i Izidora Marković Vukadin (Institut za turizam, viša znanstvena suradnica)

Panelisti: Mato Franković (Grad Dubrovnik, gradonačelnik), Neven Ivandić (Institut za turizam, viši znanstveni suradnik), Ivan Maslać (HKD Napredak - Dubrovnik, predsjednik), Nikolina Trojić (Libertas međunarodno sveučilište, predavač)

 

POZIVNICA