Foto: Ilustrativna fotografija

Projekti

Autentični turizam temeljen na lokalnoj kulturi - LOCAL FLAVOURS


Područje istraživnja : Održivi razvoj turizma

Voditelj projekta : Dr. sc. Renata Tomljenović

Izvođač :

Razdoblje provedbe : 1/2019. – 6/2021.

Naručitelj :


Suradnici


INTERREG EUROPA
Projekt je financiran od Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz program Interreg Europe. Projekt vodi Institut za turizam, a trajanje projekta je 36 mjeseci (1. faza - 24 mjeseca, 2. faza - 12 mjeseci). Partneri na projektu su: Mađarska, Rumunjska, Nizozemska, Irska, Finska, Italija (2), Latvija i Hrvatska.


Projekt Local Flavours fokusira se na manje turistički razvijena regionalna područja s neotkrivenom kulturnom baštinom. Cilj projekta je poboljšati provedbu politika i programa regionalnog razvoja, posebno ulaganja za rast i otvaranje novih radnih mjesta u području zaštite i upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom.


Projekt se bazira na provedbi metoda za istraživanje, klasificiranje i vrednovanje lokalnog portfelja atrakcija i iskorištavanje potencijala kulturne baštine, uključujući materijalnu i nematerijalnu baštinu, tradiciju i stil života, potencijalno pridonoseći stvaranju atraktivnih autentičnih turističkih destinacija koje pružaju turistima iskustvo, ali, istovremeno, osnažuju manje lokalne zajednice.


Rezultati:
U sklopu prve faze projekta planirana je izrada nacrta akcijskog plana, koji bi se u drugoj fazi projekta trebao usvojiti i provesti. Akcijski plan rezultirati će poboljšanjem instrumenata politike, procesa sudjelovanja u planiranju i izradi strategija, temeljenom na javnoprivatnoj suradnji i intenzivnijem uključivanju dionika, primjenjujući optimalna rješenja za iskorištavanje lokalnog kulturnog potencijala temeljenog na inovativnoj interakciji između domaćina i turista. Kao rezultat suradnje na regionalnoj razini očekuje se usklađivanje razvojnih strategija s glavnim destinacijama; zastupanje lokalnih interesa na višim razinama kroz mrežu institucija koje donose pravne okvire i inicijative za nove smjernice u upravljanju. Na međuregionalnoj razini rezultati će se ostvariti kroz međunarodnu razmjenu informacija, identifikaciju i primjenu dobrih praksi.