Foto: Ilustrativna fotografija

Projekti

Filtriraj

Prometno-turistička studija upravljanja posjetiteljima u povremenom prijevozu putnika pri staroj gradskoj jezgri u Gradu Splitu


Područje istraživnja : Turizam prostor i promet

Voditelj projekta : Prof. dr. sc. Goran Kos dipl. ing. prom.

Izvođač :

Razdoblje provedbe : 2023

Naručitelj : Turistička zajednica grada Splita


Suradnici


Grad Split jedna je od glavnih turističkih destinacija u Republici Hrvatskoj. Najvažnije odredište turista i posjetitelja u gradu Splitu je stara gradska jezgra (SGJ), koja se nalazi u Gradskom kotaru Grad, u kojoj su smještene glavne turističke atrakcije ali i brojni ugostiteljski i smještajni objekti. Unutar Gradskog Kotara Grad, pojavljuju se veliki problemi u prometu, osobito u vrijeme ljetne sezone, kada se, na relativno maloj prometnoj površini, stvaraju iznimno velike gužve, koje su dodatno povećane transferima putnika u autobusnom, željezničkom i pomorskom prometu iz Gradske luke. 
U SGJ prometne površine, osim domaćim stanovništvom, opterećene su i turistima te jednodnevnim posjetiteljima (organizirani posjeti i slobodni dolasci posjetitelja i turista). U navedenoj zoni prometuje se pješice (na Rivi i ostaloj pješačkoj zoni), biciklima, motociklima, elektro-ciklima, elektro-romobilima, tuk-tukovima, karetima i ostalim prijevoznim sredstvima. SGJ je opterećena i vozilima stanara te vozilima turista (osobna vozila, kamperi i sl.), a u prometu su prisutni još i hotelski shuttle-ovi (automobili 7+1 i 8+1), minibusevi, manji i veći autobusi te taksi prijevoz.
Posebna vrsta prijevoza koja se također pojavljuje je povremeni organizirani prijevoz putnika - turista. Putnici ovakve vrste prijevoza obično se transferiraju do ruba SGJ na jedino uređeno mjesto za prijem takvih putnika (5 mjesta za autobuse i 1 mjesto za panoramski bus) gdje se kratko zadržavaju. Postoji prodaja vaučera za turističke agencije koje koriste ta mjesta. Prijevoznici u povremenom organiziranom prijevozu putnika ukazuju da su mjesta za prijem putnika u povremenom prijevozu premalog kapaciteta u sezoni, a postojeći sustav naplate transfera je relativno skup za agencije.
U cilju analiziranja postojećeg stanja navedenih problema i izrade rješenja za parkiranje organiziranog povremenog prijevoza putnika i parkiranje ostalih dionika u prijevoznom procesu vezani uz turiste, Turistička zajednica Grada Splita povjerila je izradu Prometno-turističke studije upravljanja posjetiteljima u povremenom prijevozu putnika pri staroj gradskoj jezgri Grada Splita Institutu za turizam iz Zagreba. 
Znanstvenici i stručnjaci Instituta za turizam ekipirali su radni tim koji čine djelatnici Instituta za turizam tj. suradnici s dugogodišnjim iskustvom u području prometnog i turističkog razvoja i njegova planiranja te vanjske konzultante.
Temeljem ovih istraživanja date su preporuke za ublažavanje navedenih problema ali i vizija kontrole prijevoznika koji iskrcavaju ili ukrcavaju turiste oko SGJ na nereguliran način nakon uvođenja novih video-nadzora u Gradu Splitu.