Foto: Ilustrativna fotografija

Projekti

Filtriraj

KONKURENTSKA SPOSOBNOST HRVATSKOG TURIZMA: Potprojekt - Odabrani pokazatelji konkurentske sposobnosti hrvatskog turizma u 2004. i 2005. godini


Područje istraživnja : Strateško planiranje u turizmu

Voditelj projekta : Dr. sc. Neven Ivandić

Izvođač :

Razdoblje provedbe : 2007

Naručitelj :


Suradnici


Voditelj potprojekta: Neven Ivandić

Naručitelj: Hrvatska gospodarska komora

Izvođač: Institut za turizam

Cilj potprojekta:
Konkurentska sposobnost hrvatskog turizma je dugogodišnji projekt na kojem surađuju Hrvatska gospodarska komora i Institut za turizam još od 2003. godine slijedom zaključaka Hrvatskog turističkog foruma „Kvaliteta za Hrvatsku 2003“. Prva faza projekta je završena 2005. godine.

Druga faza projekta započeta je 2006. godine. nakon što je u okviru prve faze projekta provedena analiza kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja tržišne pozicije hrvatskog turističkog sektora odnosno njegovih proizvoda/klastera.

Ciljevi druge faze su:

  • Unaprijediti analizu i osigurati kontinuirano praćenje globalne tržišne pozicije hrvatskog turizma te
  • Razviti sustav destinacijskog benchmarkinga.

Odabrani pokazetelji konkurentske sposobnosti hrvatskog turizma u 2004. i 2005. godini je jedan od potprojekata provedenih tijekom druge faze.

Sadržaj potprojekta:
Glavni izvještaj potprojekta Odabrani pokazatelji konkurentske sposobnosti hrvatskog turizma u 2004. i 2005. godini čine četiri poglavlja:

  • Osnovne značajke hrvatskog turizma u 2004. i 2005. godini;
  • Obilježja turističke ponude i potražnje 7 odabranih konkurentskih makrodestinacija: Španjolske, Italije, Grčke, Turske, Portugala, Cipra i Bugarske u razdoblju 2001-2005. godine
  • Konkurentska pozicija Hrvatske u odnosu na definirani konkurentski krug (sedam makro-destinacija);
  • Tržišne performanse odabranih hrvatskih turističkih područja u odnosu na 12 odabranih konkurentskih područja u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj i Turskoj, koje prodaju proizvode odmora u primorskim destinacijama na sličnim emitivnim područjima i po sličnim cijenama.

Godina završetka: 2007.